Niet pochýb o tom, že chceme, aby chlieb, ktorý kupujeme, bol vhodný na konzumáciu čo najdlhšie. Realita však ukazuje, že pleseň sa na chlebe často objaví skôr, ako očakávame.
Čo robíte v takejto situácii? Môžete odrezať formu a zjesť zvyšok chleba? Alebo by sa mal vyhodiť? Odpoveď poznáme.
Plesne na chlebe
Jeden bochník chleba môže vydržať aj niekoľko dní – bohužiaľ, rýchlo stuchne a často sa na ňom objavia biele alebo zelené zvyšky. Čo robiť, ak sa na chlebe objaví pleseň?
Ak si všimnete akúkoľvek zmenu na vzhľade chleba, nemali by ste ho už jesť. Najmenšia škvrnka plesne môže znamenať, že do chleba už prenikli baktérie.
Je potrebné poznamenať, že mikrotoxíny spojené s plesňami majú na nás toxický a jedovatý účinok.
Mikrotoxíny, aj keď ešte nie sú viditeľné, sa dostanú do nášho chleba a preniknú do každej jeho vrstvy. Ak odrežeme plesnivú časť, pokračujeme v konzumácii „infikovaných“ častí. Čo by sme teda mali robiť?
Môžeme sa postarať o predĺženie čerstvosti nášho chleba. Ide predovšetkým o to, aby ste ho skladovali v správnych podmienkach. Chlieb a rožky, ktoré sú uložené v uzavretých plastových vreckách, sa rýchlejšie kazia.
Na vine je nedostatočný prístup vzduchu – v takýchto podmienkach sa toxické látky množia rýchlejšie. Ak chceme zabezpečiť, aby sa tento proces spomalil, musíme začať skladovať chlieb na tmavom, chladnom mieste, napríklad v drevenej chlebovke.
Podeľte sa o tieto dôležité informácie s ostatnými!