Najlepšie zdravé recepty: Prvý je náhradou za ťažké dezerty s mastnými krémami

- Advertisement -

Želé – studený dezert vyrobený zo želatíny.

Pred samotnou prípravou musí byť želatína rozpustená vo vode. Je však dôležité robiť to správne.

9Zrieďte želatínu iba v studenej tekutine s teplotou maximálne 20 stupňov. Ak použijete horúcu vodu, želatína sa jednoducho uvarí a nerozpustí sa.

Instagram

Po zaliatí tekutinou napučiava 30-60 minút. Potom sa do nej pridá – šťava, kompót alebo ovocný sirup a zohrejte ju na vodnom kúpeli, kým sa úplne nerozpustí.

Návod, ako správne riediť želatínu:

- Advertisement -
  1. Je veľmi dôležité dodržiavať potrebné proporcie, aby výsledkom nebola nejaká hmota pripomínajúcu gumu. Ak máte 20 g želatíny, zmiešajte ju s jedným litrom vody. Vďaka tomu získate trasľavú želatínu. Ak použijete o niečo viac želatíny (od 40 do 60 g) na 1 liter vody – získate želé, ktoré bude potrebné nakrájať.
  2. Želatínu v žiadnom prípade neprivádzajte k varu.
  3. Aby vyzerala pekne aj na pohľad a bola rovnomerne rozložená vo forme, musíte ovocie nakrájať nadrobno.
  4. Želatínu neochladzujte v mrazničke, inak vám vznikne vykryštalizovaná hmota.
  5. Nezabudnite venovať pozornosť dátumu exspirácie želatíny. Ak už je po spotrebe, môže skaziť všetku vašu námahu.

Ovocie v želé si zachováva dostatok vitamínov. Želatína z mlieka a kakaa – nízkokalorické a dobre stráviteľné jedlo. Želatína posilňuje kosti, nechty a vlasy. Lahodné dezerty so želatínou vyžadujú minimálne náklady a malé množstvo ingrediencií. Ponúkame vám top 5 možností, ako si pripraviť chutné želé.

Mliečny dezert

hard boil egg on white plateUnsplash

Potrebujete

  • 1 Pl želatíny
  • 125 ml vody
  • 870 ml mlieka
  • 3 PL cukru
  • Štipka vanilky

Príprava:

Želatínový prášok zalejte vychladnutou prevarenou vodou a nechajte polhodiny napučať, potom ju dôkladne vytlačte.

- Advertisement -

Mlieko varte kým nezačne vrieť a pridajte do neho cukor. Priveďte opäť varu a odstavte z plameňa.

Za stáleho miešania mlieka pridajte vytlačenú želatínu. Výslednú hmotu nechajte vychladnúť a dochuťte trochou vanilky.

Následne všetko dôkladne premiešajte a preceďte pomocou sitka alebo gázy.

Uvarenú zmes nalejte do foriem a odložte na chladné miesto.

Čokoládové suflé

- Advertisement -
Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému arašidové maslo, chutný, čokoláda                                                            Pexels

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 1 liter mlieka
  • 50 g kakaa
  • 25 g želatíny
  • 4 g vanilínového cukru

Príprava:

Vajcia rozdeľte na žĺtka a bielka.

Žĺtka zmiešajte s práškovým cukrom a pridajte kakaový prášok s mliekom. Kakao je potrebné najskôr rozmiešať s mliekom.

Zmes za stáleho miešania priveďte k varu na miernom ohni.

Odstráňte ju z plameňa a pokračujte v miešaní, počas ktorého pridajte želatínu namočenú v studenej vode.

Bielka spolu s vanilkovým cukrom vyšľahajte do tuhej peny a pridajte ich do vychladnutej zmesi.

Dôkladne premiešajte, rozlejte do foriem a odložte na chladné miesto.

Želé s jogurtom

photo of clear glass filled with white liquid and strawberry toppingsUnsplash

Ingrediencie

  • 40 g želatíny
  • 125 ml vody
  • 2 PL jogurtu
  • 50 g kakaa
  • 100 g cukru
  • Kôra z polovice citrónu
  • 2 PL koňaku

Príprava:

Želatínu najskôr nechajte chvíľu odstáť vo veľmi studenej vode a následne ju zalejte horúcou vodou a dôkladne premiešajte.

Pridajte jogurt, vopred vyšľahaný s cukrom.

Do výslednej zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a alkohol.

Hotovú zmes nalejte do požadovaných nádob.

Nadýchané želé

three clear short-stem wine glasses on black surfaceUnsplash

Ingrediencie

  • 0,5 litra mlieka
  • 2 PL cukru
  • 100 ml vody
  • 25 g želatíny
  • štipka vanilky

Príprava:

Želatínu namočte do vody a počkajte, kým napučí.

V mlieku si vymiešajte cukor, priveďte ho k varu a pridajte štipku vanilky.

Napučanú želatínu pridajte do uvareného mlieka a šľahajte ho, kým nevznikne stabilná pena.

Výslednú zmes rozdeľte do nádob a odložte do chladničky.

Mliečne želé z bobuľovitého ovocia

strawberry juiceUnsplash

Ingrediencie:

  • 1 PL želatíny
  • 125 ml vody
  • 375 ml mlieka
  • 4 PL cukru
  • 3 PL bobuľovitého ovocia

Príprava:

Zalejte želatínu studenou vodou a nechajte pol hodiny napučať.

Mlieko priveďte k varu spolu s polovičným množstvom cukru.

Keď mlieko zovrie, pridajte polovicu napučanej želatíny. Nezabudnite neustále miešať.

Výslednú mliečnu zmes nalejte do predchladených kovových foriem. Vrstva by mala byť vysoká asi 5 centimetrov. Vložte to do chladničky a nechajte dobre vychladnúť.

Medzitým si pripravte bobuľovité ovocie. Vytlačte z neho šťavu a preceďte ju.

Po precedení uvarte zvyšky ovocia spolu s cukrom.

Potom znova preceďte, pridajte zvyšky želatíny, poriadne premiešajte. Následne pridajte šťavu z ovocia.

Vyberte formy z chladničky a nalejte do nich vrstvu ovocného želé a potom opäť vrstvu mlieka.

Zástancovia zdravého stravovania uprednostňujú domáce želé pred pečivom a cukrovinkami zakúpenými v obchode. Vďaka svojim užitočným vlastnostiam a zaujímavej chuti je želé vhodný pokrm aj pre vaše ratolesti.

Ak sa vám tieto recepty páčili, zdieľajte ich s vašimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: otozh.com.ua

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články