Vajíčka sú chutné a dodajú vám energiu na celý deň, preto niet divu, že sú tak obľúbeným raňajkovým jedlom.
Väčšina ľudí si však neuvedomuje hlavné rozdiely medzi rôznymi druhmi vajec. Nie všetky vajíčka sú si rovné! O kvalite vajec nám môže veľa povedať žĺtok.
Vajcia z voľného chovu
Farba žĺtka závisí v najväčšej miere od stravy kurčiat v danom chove. Keď sliepka zje príliš veľa potravy naplnenej žltými karotenoidmi (napr. kukurica), žĺtok bude mať tmavšiu farbu. Tmavšie žĺtky pochádzajú od sliepok z voľného výbehu.
Keď sa sliepky voľne pohybujú (odtiaľ termín „voľný výbeh“), majú menej stresujúci život; stres a úzkosť môžu mať obrovský vplyv na kuracie vajcia. Jedia aj oveľa zdravšiu stravu a farmári im nepichajú antibiotiká, aby zväčšili ich veľkosť, čo tiež ovplyvňuje chuť a nutričnú hodnotu vajec.
Vajcia s tmavším žĺtkom obsahujú výrazne viac xantofylov, betakaroténov, vitamínov A a D, ktoré sú skvelé pre zdravie kostí a očí; vitamín E, ktorý prispieva k cirkulácii a zabraňuje oxidácii; A omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a krvný tlak.
Klietkové a podstielkové vajíčka
Bežne chované sliepky sú často kŕmené krmivom obsahujúcim GMO, ako aj antibiotiká, pesticídy a steroidy.
Takéto posilňovače spôsobujú, že sliepky znášajú 10-krát viac vajec ako sliepky z voľného výbehu. Preto sú svetlé vaječné žĺtky menej účinné pri poskytovaní živín, ktoré očakávame trávenie.
Rozdiel je teda jasný. Zdravie sliepok, ktorých vajcia jeme, má na naše zdravie naozaj veľký vplyv. Nehovoriac o tom, že nákup zdravších vajec podporuje farmárov, ktorí sa k svojim zvieratám správajú lepšie.