Cuketa už dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny na zaváranie, vďaka čomu si nájde uplatnenie v mnohých pokrmoch. Pripravte si ju podľa tohto receptu a určite neoľutujete!
Potrebujete:
- 1 cuketa
- 1 pl soli
- 2 pl cukru
- 2 pl rastlinného oleja
- 2 pl 9% octu
- 1 pl paradajkovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- Celé čierne korenie
- 2 ks celého nového korenia
- Pár vetvičiek petržlenovej vňate
- 1 mrkva
- 300 ml vriacej vody
Postup
Cuketu umyte a nakrájajte na dlhé pásiky – mali by sa zmestiť do litrovej nádoby.
Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
Na dno čistej litrovej nádoby dajte vrstvu nastrúhanej mrkvy, cukor, soľ, rastlinný olej, ocot, pridajte bobkový list, paradajkovú omáčku, cesnak, korenie a petržlenovú vňať.
Pridajte pásiky cukety a nádobu naplňte vriacou vodou.
Nádobu zakryte vekom, do hrnca dajte utierku, prilejte teplú vodu až po hrdlo skla a sterilizujte od okamihu varu – asi 20 minút.
Odstráňte sklo z hrnca, dotiahnite veko, pretočte dnom nahor a zabaľte do utierky, kým nevychladne.
Hotové zaváraniny skladujte v pivnici alebo v špajze.
Zdroj: zdroj