Milujete chutné punčové rezy? Potom bude tento recept pre vás povinnosťou 🙂
1 hrnček = 250 ml, 1 lyžica = 1 polievková lyžica Piškótové
cesto: 6 vajec, 6 lyžíc teplej vody, 6 lyžíc cukru krupica, 5 lyžíc polohrubej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Farebné cesto: 7 vajec, 2 hrnčeky práškového cukru, 250 g masla., 2 hrnčeky polohrubej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, kakao, červené potravinárske farbivo
Sirup: 500 ml ovocného sirupu (červeného – malina, jahoda), 100 ml rum – zmiešame
Punčová poleva: 250 g práškového cukru, 3 lyžice horúcej vody, punčové aróma (ja robila z dvoch dávok a miesto aróma som dala rum – podľa množstva rumu som ubrala vody)
Ďalej budeme potrebovať: ríbezľový džem, papier na pečenie Piškótové cesto pripravíme tak, že si žĺtky vyšľaháme s vodou, pridáme cukor, našľaháme, prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov.
Cesto si rozdelíme na dve polovice a každú polovicu cesta rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme tenké piškótové cesto (budeme mať dva Pechy = 2 pláty). Farebné cesto pripravíme tak, že žĺtky vymiešame s cukrom a maslom do peny, pridáme múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielkov.
Cesto si rozdelíme na 3 diely: žltý – základné cesto, hnedý – pridáme kakao a ružový – zafarbíme červeným farbivom. Na plech vyložený papierom na pečenie lyžicou kladieme striedavo bochníčky všetkých farieb.
Zarovnáme a upečieme. Z prvého svetlého plátu stiahneme papier, položíme ho späť na plech a potrieme džemom.
Farebný plát otočíme, odstránime papier a poprepichujeme ho vidličkou, potom ho položíme na plát, čo máme už natretý na plechu, tak aby spodok farebného plátu bol hore (lepšie sa nám sirup do plátu „vcucne“), polejeme sirupom, potrieme znova džemom a prikryjeme posledným plátom.
Zaťažíme doskou a niekoľkými kilogramami múky (alebo čo máme po ruke) a necháme aspoň dve hodiny odležať (ja nechala cez noc).
Nakoniec celý rez polejeme punčovú polevou, ktorú vymiešame z práškového cukru, horúcej vody, punčového aróma (rumu) a trošku červeného farbiva. Rez necháme stuhnúť a potom krájame.