Táto polievka je gruzínsky recept a my sme si ju zamilovali. Často si ju varíme na obed a niekedy si ju dáme aj na večeru, veď prečo nie. Polievka nie je ťažká, ale zároveň veľmi výdatná a slaná. Potrebujete tie najjednoduchšie ingrediencie a čas prípravy nie je dlhý! Recept je skvelý a naozaj ho odporúčam vyskúšať!
Nepochopíte, aká je polievka dobrá, kým ju nevyskúšate! Tu nepotrebujete zemiaky, inú zeleninu a korenie, polievka je dokonalá!
Ak ste ju ešte neskúsili, vrelo odporúčam ju pripraviť – nikdy nebudete ľutovať! Navyše som si istá, že si budete túto polievku variť znova a znova!
Budeme ju potrebovať:
Kuracie mäso – 1,5 kg (môžete použiť stehná, horné stehná a krídla)
Cibuľa – 450-500 g
Vajcia – 4 kusy
Maslo – 30 g
Múka – 20 g
Petržlenová vňať – 20 g (nepovinné)
Sušená mäta – 1 lyžička
Víno alebo jablčný ocot – 2 polievkové lyžice
Soľ, čierne korenie
Voda – 2,5 l
Recept na varenie krok za krokom:
Kuracie mäso vložte do hrnca, zalejte vodou, dajte na sporák a varte na miernom ohni, kým nie je hotové (asi 40 minút). Na polievku beriem rôzne časti kurčaťa, stehná, stehná a krídla – pretože všetky sú chutné.
Keď je kurča hotové, vyberte ho z polievky, oddeľte mäso od kostí a dočasne odstavte panvicu z ohňa.
Cibuľu nakrájajte nadrobno, na kocky a orestujte na troche oleja, kým nebude priehľadná – potom pridajte 1-2 naberačky polievky a niekoľko minút povarte, aby sa tekutina zredukovala.
Keď cibuľa sprehľadnie, pridajte maslo, pridajte múku, za stáleho miešania varte 1-2 minúty, potom pridajte mätu, varte ďalšie 2 minúty a stiahnite z ohňa.
Po pridaní múky skontrolujte konzistenciu a v prípade potreby pridajte ešte 1-2 naberačky polievky.
Vajíčka vložte do misky, prilejte jablkový alebo vínny ocot, dobre rozšľahajte metličkou a potom prilejte naberačku polievky, aby sa teplota ustálila. Je veľmi dôležité, aby sa vajcia nezrazili.
Postupne vlejte vaječnú zmes do polievky za stáleho miešania a potom pridajte osmaženú cibuľu. Pripomínam, že panvicu sme stiahli z ohňa a ešte sme ju nevrátili späť.
Do hrnca s polievkou vložíme opečené kuracie mäso, pridáme nasekaný koriander alebo petržlenovú vňať, dobre premiešame a potom pridáme soľ a korenie. Potom vrátime panvicu na „nižší ako stredný“ oheň, necháme ju niekoľko minút dusiť a vypneme oheň.