SLOVÁCI používajú kocky bujónu takmer každý deň, pričom si neuvedomujú, aké škodlivé sú tieto produkty pre naše zdravie. Mnoho ľudí, keď sa dozvie o ich negatívnom vplyve na zdravie, ich užívanie vzdáva alebo hľadá náhradu.
Kocky bujónu môžu prispieť k výskytu mnohých chorôb, znížiť plodnosť či ničiť žalúdok. Látky v nich obsiahnuté naše telo zle vstrebáva, hoci jedlá vďaka nim získavajú oveľa lepšiu chuť.
Nenápadný produkt, ktorý ničí zdravie
Uvedené produkty sú skutočnými zdrojmi chémie. Je ťažké uveriť, koľko škodlivých látok obsahuje táto jedna malá kocka. Kto sa chce starať o svoje zdravie, musí sa ho čo najskôr vzdať.
Po prvé, kocky vývaru obsahujú veľa soli. To môže viesť k rôznym chorobám: hypertenzia, mŕtvica, srdcový infarkt, obličkové kamene, osteoporóza, rakovina žalúdka, obezita, astma a demencia.
Okrem soli nájdeme v kocke vývaru množstvo farbív, zvýrazňovačov chuti a tukov.
Jedným z farbív je žltý čpavkový karamel – spôsobuje hyperaktivitu, poškodzuje náš žalúdok, pečeň, dokonca znižuje plodnosť.
Kocka obsahuje aj palmový olej, ktorý je karcinogénny a zvyšuje hladinu zlého cholesterolu, je tiež príčinou cukrovky, srdcových chorôb a problémov s plodnosťou.
Zabudnúť nemožno ani na zvýrazňovače chuti – E-621, teda glutaman sodný, prispieva k podráždenosti, závratom či búšeniu srdca. Okrem toho tu nájdeme aj E-631, teda inozinát disodný, ako aj guanylát disodný E-627, ktorý sa neodporúča najmä astmatikom a tým, ktorí sú citliví na aspirín.
Napriek tomu, že kocka bujónu prispieva k zlepšeniu chuti jedál, oplatí sa jej vzdať a hľadať alternatívu.
Zdieľajte tieto dôležité informácie s ostatnými!