Mäkký a nadýchaný koláč s obľúbeným džemom, je jednoduchý na prípravu a poteší celú rodinu.
Potrebujete:
- 210 g práškového cukru
- 520 g múky
- 310 g masla alebo kvalitného margarínu
- 1,5 vajíčka
- Štipka soli
- 10 g prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového cukru
- 500 g lekváru alebo džemu
Postup
Zmäknuté maslo zmiešame so soľou, vanilkovým a práškovým cukrom – vyšľahajte to mixérom do nadýchanej konzistencie, najskôr pri nízkej rýchlosti, potom ju zvýšte.
Tip: ak nemáte práškový cukor, pridajte obyčajný, ale v takom prípade šľahajte dlhšie, kým sa cukor nerozpustí.
Pridajte vajcia a prešľahajte.
Múku preosejte a zmiešajte ju s práškom do pečiva, pridajte ju po častiach do cesta, zakaždým ho vymiešajte.
Keď je cesto mäkké, elastické a nelepivé, už nemusíte pridávať múku.
Cesto rozdeľte na 2 časti, na papieri na pečenie si vyvaľkajte 2 obdĺžniky.
Papier na pečenie preložte na plech, popichajte ho vidličkou a vložte do rúry.
Predhrejte rúru na 195 stupňov a čas pečenia nastavte na 12 až 15 minút – pravidelne to kontrolujte. V prípade, že už má cesto zlatistú farbu, vyberte ho, aby nezoschlo.
Upečené cesto zarovnajte, odrežte prebytok a odrezky rozmixujte na mrveničku.
Prvý korpus potrite džemom, prikryte ho druhým, opäť potrite džemom a posypte to rozmixovanými kúskami cesta.
Zdroj: youtube