Nič nie je lepšie ako domáce konzervy. Vôňa vriaceho ovocia povzbudí vaše chuťové poháriky a pripomenie vám príjemné chvíle z detstva. Poradíme vám, ktoré slivky sú podľa tipov našich babičiek najlepšie na zaváranie.
Začala sa sezóna sliviek, preto sa oplatí využiť tento čas na výrobu domácich lekvárov, knedlí, likérov, pridať ich do koláčov alebo iných jesenných dezertov. Nie každé ovocie sa však na to hodí. Tu je návod, ktoré si vybrať.
Ktoré slivky sú najlepšie na konzervovanie?
Zápisníky našich starých mám boli až po okraj naplnené rôznymi receptami na domáce zavarovanie. Nielen zo sliviek, ale aj z iného ovocia a zeleniny. Sezóna na ich výrobu sa začína v auguste a trvá až do novembra. Vtedy sa opäť začínajú plniť špajze a my máme prírodné dobroty vždy po ruke.
Keď sa rozhodnete kúpiť slivky, musíte vedieť, že existuje veľké riziko, že môžu byť niečím postriekané a nebudú mať dobrú chuť. Na slivkové zaváraniny si vyberajte kvalitné ovocie (je lepšie vyhnúť sa tým trhovým).
Odporúčame vám nakupovať zo spoľahlivých zdrojov. Najlepšie je kupovať ich od poľnohospodárov alebo priamo zo sadu. A pred kúpou vždy požiadajte o ochutnanie sliviek. To vám zaručí, že po príchode domov nebudete sklamaní ich chuťou.
Ktoré odrody sliviek si vybrať?
Je samozrejmé, že slivky používané na konzervovanie by mali byť: čerstvé, zrelé, pevné a predovšetkým nepoškodené. Nemali by v nich byť ani červíky – tie sa skôr vyhodia. Doma pred prípravou sliviek ešte raz skontrolujte ich chuť. Ak robíte konzervy prvýkrát, tu je návod, ako na to.
Slivky umyte.
Odstráňte stopky a semená.
Vložte ich do hrnca.
Varte na miernom ohni 2 hodiny.
Z času na čas premiešajte.
Dávajte pozor, aby sa nepripálili.
Postup opakujte dva dni.
Potom ich nalejte do sterilizovaných pohárov.
Pasterizujte 15 minút.
Niektorí ľudia pridávajú do hrnca cukor, ale vy nemusíte. Konzervy skladujte na tmavom a suchom mieste. Najlepšie na konzervovanie budú: węgierki, odroda Stanley, renklody a mirabelki.