Po každom obede nám neraz dobre padne aj sladká bodka na koniec v podobe chutného dezertu. Vzhľadom bude pripomínať klasiku v podobe „Napoleona“ no chuťovo nastane istá zmena.
Ingrediencie
- 500 g lístkového cesta
- 250 ml smotany
- 500 ml mlieka
- 4 vaječné žĺtka
- 50 g kukuričného škrobu
- 150 g cukru
- 8 g želatíny
- 1 vanilkový struk
Postup
Lístkové cesto rozviňte a pozdĺžne ho rozdeľte na polovicu. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Obidve strany cesta dobre poprepichujte vidličkou. Každú vrstvu zľahka posypte cukrom a pečte 15 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov. Vyberte a nechajte ich vychladnúť.
Pripravte si krém. Nalejte mlieko do hrnca, pridajte tam vanilkový struk a zohrejte. Samostatne vymiešajte žĺtky so 150 g cukru a kukuričným škrobom, až kým nezískate hladkú zmes. Nalejte vaječný krém do horúceho mlieka. Miešajte, varte na miernom plameni, kým krém úplne nezhustne.
Zároveň si plátky želatíny namočte do studenej vody a ak sú mäkké, vytlačte ich a pridajte do horúceho krému. Nezabudnite odstrániť vanilkový struk a stále ho miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
Krém preložte do veľkej misy a necháme vychladnúť. V samostatnej miske si vyšľahajte smotanu, až kým nebude vytvárať pevné vrcholčeky. Krém a smotanu vyšľahajte pomocou mixéra.
Pripravte si prvú vrstvu obdĺžnikového cesta. Naneste na ňu krém a rozmiestnite ho po celej ploche cesta. Na vrch položte druhé lístkové cesto. Hotový dezert vložte do chladničky asi na 3-4 hodiny. Potom ho vyberte a nožom nakrájajte na štvorce. Podávajte s práškovým cukrom.
Tento nadýchaný dezert môžete podávať spolu s bobuľovitým ovocím. Do krému môžete pridať aj citrónovú kôru, škoricu alebo nastrúhanú čokoládu.
Zdroj: ,