U nás dnes takto:
PODPLAMENNÍK, alebo 100 ročný koláč starej mamy
Cesto:
500 g hladkej múky
1 ČL sol
1 ks vajíčko
3 PL olej
2 ks uvarené zemiaky
na kvások :
30 gramov droždie
2,5 dl mlieka
1 ČL cukru
masť na vymastenie plechu
Obloha:
400 g kyslej smotany
500 g bryndze
250 g slaniny
2 ks vajíčka
2 ks cibuľa
2 nožičky klobásy
podľa chuti soľ
podľa chuti kôpor alebo pažítku
Postup
Kvások: Do vlažného mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme na teplom mieste cca 15 minút, aby sa nám vytvoril kvások.
Cesto: Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, vajce, olej a roztlačené varené zemiaky. Následne pridáme aj kvások a vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby môžeme priliať ešte vlažné mlieko.
Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu.
Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vymastíme masťou.
Vykysnuté cesto roztiahneme na vymastený plech. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami a podľa chuti môžeme ešte osoliť. Natrieme na cesto, následne posypeme nakrájanou slaninou a cibuľou. Poukladáme kolieska klobásy.
Ja som namiesto slaniny dala šunku, lebo deti slaninu nemusia. Podľa chuti môžeme ešte posypať kôprom alebo pažítkou. Pečieme vo vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Podávame teplé.