Tento lahodný dezert vás poteší bohatou dávkou smotany, chrumkavými slnečnicovými semienkami a vareným kondenzovaným mliekom. Príprava cesta je nenáročná a samotný dezert si môžete dozdobiť podľa vašich predstáv.
Potrebujete:
- 6 vajec
- 200 g cukru
- 1 čl prášku do pečiva
- 160 g múky
Krém:
- 350 g masla
- 1 konzerva kondenzovaného mlieka
- 50 g masla a 100 g cukru na opečenie semienok
Ozdoba:
- 100 g sušienok
- 50 g masla
- 100 g čokolády
- mandľové lupienky alebo orechy, marmeláda
Postup
Vajcia zmiešajte s cukrom a vyšľaháme do tuhej a hustej peny.
Pridajte prášok do pečiva a následne po častiach aj preosiatu múku. Cesto premiešajte vareškou zdola nahor.
Tip: Cesto môžete napustiť roztokom, ktorý si vytvoríte zmiešaním vody s cukrom.
Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a premiestnite naň pripravené cesto.
Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte 45 minút.
Keď je cesto vychladnuté, vyberte ho z formy a nechajte v papieri 8 hodín, aby sa usadilo. Okraje odrežte – zvyšky použite na posýpku.
Po uplynutí času si rozrežte cesto na 2 časti a napustite ho pripraveným roztokom.
Na panvici rozohrejte maslo, pridajte slnečnicové semiačka, opečte ich dozlatista, pridáme cukor a za stáleho miešania opekajte ešte 3 minúty. Odstráňte z plameňa a nechajte vychladnúť.
Na krém si vyšľahajte zmäknuté maslo, následne pridajte kondenzované mlieko a vyšľahajte si hladkú konzistenciu.
Zmiešajte si krém so semienkami.
Vyformujte si dezert – upečené korpusy potrite krémom. Položte ich na seba a polejte čokoládou. Ozdobte zvyškami sušienok a mandľovými lupienkami. Tortu vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Zdroj: zdroj