Rozmrazovanie mäsa nemusí trvať dlho. Jednoduchým trikom, keď výrobok vložíte do fólie v studenej vode, bude pripravený na použitie v pomerne krátkom čase. Vysvetlíme vám, čomu musíte bezpodmienečne venovať pozornosť.
Uskladnenie mäsa v mrazničke je skvelý spôsob, ako ho udržať dlho čerstvé. Jeho nesprávne rozmrazenie však môže spôsobiť, že jeho konzumácia bude rovnako nebezpečná ako siahnutie po výrobku s prešlým dátumom spotreby. Poradíme vám, ako sa vyhnúť rizikám.
Mäso je možné rozmraziť rýchlo a bezpečne
Jednoduchá metóda ponorenia mäsa uzavretého vo vrecku so zipsom do studenej vody je účinná a rýchlejšia ako rozmrazovanie v chladničke. Ak chceme získať rozmrazený výrobok účinne, musíme ho ponoriť úplne a každú polhodinu tekutinu meniť.
Kým mäso z mrazničky sa pomaly zohrieva, voda sa ochladzuje a za pomerne krátky čas sa teploty vyrovnajú. Rozmrazovanie sa potom spomalí, čomu sa dá predísť jednoduchým naliatím novej porcie tekutiny.
Kľúčom k opísanej technike je nepoužívať teplú alebo dokonca horúcu vodu. Rýchle rozmrazovanie ponorením do tekutiny s oveľa vyššou teplotou zhorší kvalitu mäsa a vytvorí ideálne podmienky pre rast baktérií na jeho povrchu.
Ako inak možno rozmrazovať mäso?
Najbezpečnejšou metódou, ktorá je však oveľa pomalšia ako vyššie opísaný patent, je premiestnenie zmrazeného výrobku do chladničky.
Najlepšie je to urobiť večer pred plánovanou tepelnou úpravou. Po noci strávenej pri mierne vyššej, ale stále nízkej teplote by malo byť mäso ideálne na použitie. Rýchle rozmrazenie môžeme vykonať aj v mikrovlnnej rúre pomocou funkcie Defrost.
Tento spôsob si však vyžaduje našu pozornosť a časté otáčanie výrobku. Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre je však nerovnomerné a často vedie k prehriatiu vrchnej vrstvy mäsa.