Vzdušná omrvinka a chrumkavá kôrka – tento bochník je dokonalý! Je rýchly a jednoduchý na prípravu, recept zvládne aj dieťa. Ľahký, mäkký, vláčny a chutný! Aj ingrediencie sú jednoduché a dostupné: žiadne vajcia, žiadne mlieko, žiadne maslo. Keď ho raz urobíte, nebudete môcť prestať!
Ingrediencie: 1:
pšeničná múka – 350 g;
sušené droždie – 5 g;
cukor – 1 lyžička;
soľ – 1 lyžička;
teplá voda – 210 ml;
rastlinný olej – 30 g.
Hnetenie cesta
V miske zmiešajte všetky suché prísady: múku, droždie, soľ a cukor. Postupne prilievajte teplú vodu a olej a vypracujte lepkavé cesto. Nepridávajte viac múky! Zľahka poprášte stôl a začnite formovať cesto. Ruky si môžete zľahka potrieť olejom.
Postupne sa vám cesto prestane lepiť na ruky. Preneste ho do misy vysypanej múkou. Prikryte pokrievkou a nechajte 30 minút odpočívať.
Tvarovanie bochníka
Cesto položte na mierne pomúčený stôl. Prstami cesto roztiahnite do rovnej vrstvy. Cesto je veľmi mäkké a poddajné. Rozvaľkajte ho do rolády. Potom ho opäť zrolujte, ako je znázornené na nasledujúcej fotografii. Vďaka týmto manipuláciám bude chlieb veľmi vzdušný!
Nakoniec cesto ešte raz prehnetieme prstami a opäť ho zrolujeme. Vytvorte bochník.
Pečenie chleba
Preneste ho do formy. Prikryte ho igelitovým vreckom a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Po uplynutí tohto času zľahka potrite vrch vodou alebo mliekom, posypte múkou a ostrým nožom urobte zárezy.
Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov 30 – 35 minút. Orientujte sa podľa vašej rúry.
Chlieb nechajte mierne vychladnúť na mriežke. Potom ešte teplý bochník môžete krájať!
Je to také chutné, že sa to nedá opísať slovami. Mäkký, pružný, vnútri vzdušný a zvonka chrumkavý. Takýto chlieb môžete jesť len tak, aj bez masla!
zdroj:Еда на любой вкус/youtube