Keď ho raz vyrobíte, už si ho v obchode nekúpite! Chlieb v rúre ako za socializmu

- Advertisement -

Vzdušná omrvinka a chrumkavá kôrka – tento bochník je dokonalý! Je rýchly a jednoduchý na prípravu, recept zvládne aj dieťa. Ľahký, mäkký, vláčny a chutný! Aj ingrediencie sú jednoduché a dostupné: žiadne vajcia, žiadne mlieko, žiadne maslo. Keď ho raz urobíte, nebudete môcť prestať!

Ingrediencie: 1:

pšeničná múka – 350 g;
sušené droždie – 5 g;
cukor – 1 lyžička;
soľ – 1 lyžička;
teplá voda – 210 ml;
rastlinný olej – 30 g.

Hnetenie cesta

V miske zmiešajte všetky suché prísady: múku, droždie, soľ a cukor. Postupne prilievajte teplú vodu a olej a vypracujte lepkavé cesto. Nepridávajte viac múky! Zľahka poprášte stôl a začnite formovať cesto. Ruky si môžete zľahka potrieť olejom.

- Advertisement -


Postupne sa vám cesto prestane lepiť na ruky. Preneste ho do misy vysypanej múkou. Prikryte pokrievkou a nechajte 30 minút odpočívať.

Tvarovanie bochníka

Cesto položte na mierne pomúčený stôl. Prstami cesto roztiahnite do rovnej vrstvy. Cesto je veľmi mäkké a poddajné. Rozvaľkajte ho do rolády. Potom ho opäť zrolujte, ako je znázornené na nasledujúcej fotografii. Vďaka týmto manipuláciám bude chlieb veľmi vzdušný!

Nakoniec cesto ešte raz prehnetieme prstami a opäť ho zrolujeme. Vytvorte bochník.

- Advertisement -

Pečenie chleba

Preneste ho do formy. Prikryte ho igelitovým vreckom a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Po uplynutí tohto času zľahka potrite vrch vodou alebo mliekom, posypte múkou a ostrým nožom urobte zárezy.

Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov 30 – 35 minút. Orientujte sa podľa vašej rúry.

Chlieb nechajte mierne vychladnúť na mriežke. Potom ešte teplý bochník môžete krájať!

- Advertisement -

Je to také chutné, že sa to nedá opísať slovami. Mäkký, pružný, vnútri vzdušný a zvonka chrumkavý. Takýto chlieb môžete jesť len tak, aj bez masla!

zdroj:Еда на любой вкус/youtube

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články