Viete, čím ochutiť vývar, aby bol aromatický? Niekoľko korenín výrazne ovplyvní chuť tradičnej polievky bez ohľadu na to, aký druh mäsa sa použije. Zistite, čo by ste si mali zaobstarať skôr, ako začnete variť.
Tajomstvo dobrého vývaru spočíva nielen v dostatočne dlhom varení mäsa v minimálnom množstve vody, ale aj v jeho správnom dochutení. Okrem soli a korenia by sa mali použiť aj bylinky a aromatická zelenina. Odporúčame, čo sa osvedčilo.
Čím by som mal vývar ochutiť? Soľ a korenie nestačia
Na zvýraznenie chuti polievky bude okrem dvoch základných korenín, ktorými sú soľ a korenie, potrebné pridať okrem iného aj bylinky.
Vývar by sa mal variť s vetvičkami čerstvého libečka alebo petržlenovej vňate. Domácu magi sa oplatí pripraviť vopred, aby ste si polievku uchovali, ak vám dôjde zelenina.
Korenie a bobkový list sú povinné, ale mnohými ľuďmi prehliadané. Majú nielen veľký vplyv na chuť pokrmu, ale aj regulujú trávenie, čo je v prípade mastných polievok veľmi dôležité. Preto nezabudnite na každé 3 litre vývaru vhodiť niekoľko semienok a 2-3 lístky.
Mäsová polievka by mala byť obohatená aj o niekoľko strúčikov cesnaku a cibule. Tie ju urobia živšou a pikantnejšou. Cibuľa spálená na horáku tiež zlepší farbu pokrmu a odstráni prípadný zákal.
Ako ochutiť vegánsky vývar? Bude chutiť rovnako ako tradičný vývar
Ak pridáte 2-3 polievkové lyžice sójovej omáčky, bezmäsitá verzia pokrmu nebude vôbec mdlá. Ako nosič chuti budete potrebovať aj podobný objem repkového oleja. Dobrý nápad je tiež primiešať 2-3 plátky sušených húb.
Huby aj omáčka sú bohaté na piatu chuť, umami, ktorej známym zdrojom je mäso. Okrem týchto dvoch prvkov samozrejme pridávame všetky predtým uvedené produkty.
foto: canva/Pretti