Domáci zeleninový vývar? Samotná chémia! Ale nie podľa tohto receptu. S týmto receptom si ľahko pripravíte zmes korenín, ktorá je rovnako dobrá alebo lepšia ako ktorákoľvek z tých kupovaných v obchode.
Vývarová zmes
Hoci sme ich začali považovať, ako často hovoríme, za obyčajné chemikálie, zmesi korenín sú tu s nami už viac ako sto rokov. Samotná Vegeta už dosiahla šesťdesiatku. Je už súčasťou našej kulinárskej tradície a mnohí si bez nej nevedia predstaviť život.
Nie každému však vyhovuje pridávanie zvýrazňovačov chuti alebo farbív do tohto typu zmesi korenia. Preto sa oplatí venovať chvíľu príprave vlastnej domácej zmesi korenia, ktorú môžete s čistým svedomím používať do jedál, polievok a omáčok.
Domáca zelenina
Ilustrácie k tomuto receptu sme prevzali z kanálu Home Eating. Jeho autorka pridáva do zmesi štedrú čajovú lyžičku kurkumy. Je to užitočný doplnok, ale tak výrazný v chuti, že ho možno vynechať.
Ingrediencie
1 kg mrkvy
0,5 kg petržlenu
2 zelery
Zväzok zelerových listov
Veľký zväzok láskavca
3 zväzky petržlenových listov
2 čajové lyžičky soli
Čajová lyžička sušeného cesnaku
Voliteľne: čajová lyžička kurkumy
Korenie zo sušenej zeleniny, t. j. domáca vegeta
Pri príprave domácej vegety vám pomôžu dva kuchynské nástroje. Jedným je mixér, ktorý je takmer nevyhnutný na mletie korenia. Druhým je sušička zeleniny. Tá urýchľuje prácu a robí ju pohodlnejšou.
Ak ju nemáte, stojí za to premýšľať o zmenšení porcií. Sušiť zeleninu na kuchynskej linke môže znamenať zaberať miesto v kuchyni až niekoľko dní. Vždy však môžete použiť sušenú zeleninu, ktorá je dostupná vo väčšine obchodov s potravinami.
Koreňovú zeleninu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Bylinky opláchnite a nakrájajte čo najjemnejšie.
Všetky ingrediencie môžete sušiť spoločne, v sušičke alebo vo veľkej miske či na sporáku, v pomerne tenkej vrstve a v blízkosti ohrievača. Z času na čas zeleninové lupienky ručne premiešajte, aby sa sušili rovnomerne.
Keď sú zelenina a bylinky suché, vhoďte ich do mixéra. Mlynčeky melte po častiach, aby sa nádoba mixéra nepreplnila. Z času na čas skontrolujte, či je úroveň nasekania uspokojivá. Zeleninu môže, ale nemusí byť potrebné rozomlieť na jemný prášok.
Po pomletí všetkej zeleniny pridáme korenie: soľ, cesnak a prípadne kurkumu. Takto pripravené jedlo používajte do polievok a omáčok ako zvýrazňovač chuti a tiež ako prísadu do marinád na mäso.