„Tajná“ maková hmota. Každý hľadá tento recept. Chutnejší ako akýkoľvek koláč

- Advertisement -

Tie moje sú zjedené okamžite! Toto je najlepšia maková náplň, akú som kedy vyskúšala! Mám pre vás ten najjednoduchší a najlepší recept! Z jednoduchých a cenovo dostupných produktov, neporovnateľné pečivo s náplňou!

Ingrediencie:

Zloženie: Cesto:

  • Teplé mlieko – 200 ml
  • droždie – 6 g
  • cukor – 100 g
  • 2 vajcia
  • rozpustené maslo – 80 ml
  • soľ – 4 g
  • vanilín
  • múka – 500-550 g

Plnka:

  • mak – 200 g
  • cukor – 200 g
  • vanilín
  • maslo – 40 g
  • 1 bielok
  • 1 žĺtok + 1 PL mlieka na potretie

Príprava:

Cesto:

V miske zmiešame teplé mlieko s droždím a cukrom. Pridáme vajcia, rozpustené maslo a premiešame. Pridáme soľ a vanilku a premiešame. Pridám múku a rukami vymiesim cesto. Cesto vložím do misy, prikryjem potravinárskou fóliou a nechám 1,5 hodiny kysnúť.

Náplň:

Mak nasypem do hrnca, zalejem vodou izbovej teploty, premiešam a nechám 5 minút odstáť. Takto ho trikrát prepláchnem. Potom ho varím asi 1 hodinu, pričom prebytočnú penu odstraňujem lyžicou. Precedím ho cez plátno a nechám vychladnúť. Dám ho do misy, pridám cukor a vanilku a premiešam. Pridám mäkké maslo a vyšľahám mixérom do hladka. Pridám bielok a premiešam lyžicou.

Vymiesim cesto a rozdelím ho na 2 časti. Rozvaľkám ho na obdĺžnikovú vrstvu, na 2/3 vrstvy dám plnku. Na druhej strane urobím zárezy a zrolujem plnku do rolády.

- Advertisement -

Rezy stočím a položím ich na roládu.

Položím ju na plech vystlaný pergamenom. Prikryjem ho utierkou a nechám ho stáť 25-30 minút. Potriem rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Pečiem vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.

- Advertisement -

Nakrájajte a vychutnajte si s čajom!

Uložte alebo zdieľajte

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články