Dnes si pripravíme neuveriteľne chutné zemiakové rožteky. Cesto je chrumkavé. Z tohto množstva pripravíme 24 rožtekov
Ingrediencie: 1:
- Mlieko 200 ml
- Kuracie vajce 2 ks
- Múka 350 g
- Zemiaky 6 ks
- Stolný ocot 9 % 1 polievková lyžica
- Maslo 100 g
- Soľ 1/4 lyžičky
- štipka korenia na kura alebo iného aromatického korenia
Príprava:
Do misky nalejte mlieko, rozbite jedno vajce a do cesta použite len bielok z druhého vajca, žĺtok nechajte na vysmážanie. Pridáme soľ. Prilejte stolový ocot a premiešajte.
Postupne pridávame múku a vymiesime tuhé cesto.
Najprv použite lyžicu alebo vidličku a potom pokračujte rukami. Hnetieme intenzívne aspoň 5 minút. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte pol hodiny odstáť, aby sa lepok rozvinul.
Počas tejto doby pripravte náplň. Zemiaky uvarte do mäkka, roztlačte vidličkou, osoľte a okoreňte.
Cesto rozdeľte na 12 žemlí. Každú vyvaľkajte na čo najtenšiu placku. Rozpustite maslo a štetcom vymažte kruh cesta. Položte 4 kolieska na seba a potrite ich maslom.
Rukami ich roztiahnite na doske. Nakrájajte na 8 až 10 trojuholníkových segmentov. Do stredu každého z nich dajte lyžicu zemiakovej plnky.
Začneme rolovať, okraje preložíme, aby náplň nevypadla, a potom zrolujeme do tvaru trubičky, pričom cesto neustále udržiavame v napätí. Dokonale sa roztiahne, takže môžete urobiť veľa zákrut.
Kúsky položte na plech a potrite žĺtkom.
Pečte v rúre pri teplote 160 stupňov 20 – 25 minút, kým nezhnedne. Zemiakové placky sú hotové. Cesto je chrumkavé a vrstvené, plnka je jemná a aromatická.