Toto je jediný čas, kedy môžete mäso uchovávať v mrazničke. Väčšina ľudí toto pravidlo porušuje

- Advertisement -

Mäso môžete v mrazničke skladovať len tak dlho. Väčšina ľudí toto pravidlo porušuje

Existencia chladničiek a neskôr aj mrazničiek v domácnostiach spôsobila revolúciu v našom prístupe k potravinám. Zároveň sa však znížila ostražitosť.

Kedy je zmrazené mäso už nepožívateľné a treba ho urýchlene skonzumovať? Oplatí sa prečítať si jasné pravidlá.

Mrazenie a rozmrazovanie mäsa

Mnohí ľudia sa cítia bezpečnejšie, keď majú po ruke kus mäsa, ktorý môžu kedykoľvek použiť na večeru. Umožňujú to mrazničky prítomné prakticky v každej domácnosti, ktoré sú zvyčajne nastavené na -18 stupňov. Hranice pre dobré zmrazenie sú niekde medzi -10 a -30 stupňami.

- Advertisement -

Mimochodom, mäso má rado mrazenie. Stáva sa krehkým, pretože čiastočky ľadu rozbíjajú jeho štruktúru zvnútra. Je dôležité mäso dobre zamraziť.

Platí pravidlo: čím rýchlejšie zmrazíte, tým lepšie; pri rozmrazovaní je to naopak. Zabráni sa tak tomu, aby sa v mäse vytvorili väčšie hrudky ľadu, ktoré by úplne rozbili vlákna a potom by nie veľmi dynamicky zmizli v mäse.

Ako dlho uchovávať zmrazené mäso

Pre nás je však dôležité, čo sa deje medzi týmito dvoma činnosťami. Ako dlho môže mäso stráviť v mrazničke? To závisí od jeho druhu. Treba si uvedomiť, že nízka teplota nevypína všetky mikrobiologické procesy, hoci väčšinu jednoznačne spomaľuje.

Preto hovädzie a teľacie mäso patrí medzi najodolnejšie voči zmrazeniu. Tie môžu v mrazničke vydržať až 8 mesiacov.

Na druhej strane bravčové mäso by sa tam nemalo uchovávať dlhšie ako šesť mesiacov. Mleté mäso si zaslúži samostatnú úpravu. Vzhľadom na jeho štruktúru by sa malo používať až dva mesiace po zmrazení.

- Advertisement -

Či a ako zmrazovať ryby a hydinu

Nie je nemožné zamraziť ryby; v skutočnosti kupujeme filé priamo z mrazničky. V tomto stave vydržia 3 – 4 mesiace, hoci rozmrazené už nebudú mať takú kvalitu ako čerstvé. Kuracie mäso nás prekvapuje, a nie prvýkrát.

Pri ňom je maximum 2-3 mesiace, a to z podobných dôvodov, prečo sa zdráhame podávať ho surové – mikrobiologické riziká.

Pri tom všetkom je ešte dôležité nezabudnúť mäso správne zabaliť a označiť. Vyberáme len balenia vhodné na mrazenie, ktoré sú na obale označené snehovou vločkou.

Každé balenie označíme názvom výrobku a dátumom zmrazenia. Na ľahšiu orientáciu v mrazničke môžeme z uvedených informácií doplniť aj dobu skladovania.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články