TRHANÝ domáci jablkový koláčik je veľkými hitom. Pokojne môžu ísť aj staršie jabĺčka

- Advertisement -

Čarovný harmančekový jablkový koláč


Tento jablkový koláč „Chamomile“ miluje celá rodina!

Mnohí si teraz pomyslia: „Prekvapil si ma? Čo je nové na jablkovom koláči?“ Na jednej strane ide o klasický koláč z kysnutého cesta s jablkami a škoricou. Ale na druhej strane jeho netradičné tvarovanie pripomína jemnú čipku a vytvára krásny kvet. Práve preto ho nazývam Magická sedmokráska. Recept je jednoduchý a vďaka detailným krokom sa vám určite podarí!


Ingrediencie:

Na cesto:

  • 370 g hladkej múce
  • 200 ml vody (mierne zohriatej)
  • 60 g cukru
  • 1 štipka soli
  • 1 štipka vanilkového cukru
  • 1 lyžička sušených droždí
  • 50 ml rastlinného oleja

Na plnku:

  • 400 g jabľk
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 50 g cukru
  • 1 ks citróna

Na polevu:

  • 50 g práškového cukru
  • Šťava z polovice citróna

Postup:

1. Príprava cesta

Do veľkej misy si nasypem múku, pridám cukor, soľ, vanilkový cukor a sušené droždie. Dobre premiešam. Vodu mierne zohrejem (nesmie byť horúca!) a spolu s olejom ju nalejem do zmesi. Začnem miesiť cesto najprv lyžicou, potom rukami. Na pomúčenom stole ho hnietim približne 10 minút, až kým nezískam hladké a mierne lepkavé cesto.

- Advertisement -

Cesto vytvarujem do gule, prikryjem utierkou a nechám kysnúť na teplom mieste 1 – 1,5 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.


2. Príprava náplne

Jablká umyjem, rozrežem na štvrtiny a odstránim jadrovník. Každú štvrtinu nakrájam na tenké plátky (3 – 5 mm). Plátky pokvapkám šťavou z polovice citróna. Zmiešam škoricu s cukrom a neskôr ich použijem na posypanie jabľk.

- Advertisement -

3. Tvarovanie koláča

Vykysnuté cesto rozvaľkám na obdĺžník (45 x 25 cm). Pozdĺž dlhšej strany nakrájam na 4 pruhy.

  • Jeden pruh nechám prázdny.
  • Na ostatné položím plátky jabľk a posypem ich zmesou škorice a cukru.
  • Voľný pruh preložím na prvú jablkovú cestičku.
  • Pokračujem rovnakým spôsobom, kým nevznikne rolka.
  • Nakoniec rolku nakrájam na 10 kusov.


4. Pečenie

Formu vymastím olejom a vložím do nej nakrájané časti cesta reznou stranou nahor.

  • Rúru predhrejem na 180 °C.
  • Formu nechám v rúre približne 7 – 10 minút, aby cesto ešte vykyslo.
  • Pečiem 35 minút dozlatista.

- Advertisement -

5. Príprava polevy

Kým sa koláč pečie, pripravím polevu.

  • Vyžmýkam druhú polovicu citróna do misky.
  • Pridám práškový cukor a premiešam.

Po upečení koláč vyberiem, nechám mierne vychladnúť a polejem ho pripravenou polevou.


6. Podávanie

Pre ďalší vizuálny efekt posypem vrch práškovým cukrom. Koláč chutí skvele teplý aj studený. Dobrú chuť! ✨

zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články