Ak hľadáte recept na to, ako si pripraviť ukážkovú zemiakovú kašu, ste na správnom mieste.
Osvojte si niekoľko zaujímavých aj dôležitých tipov, s ktorými bude vaša kaša jemná, svieža a bez akýchkoľvek hrudiek.
- Nevyberajte si mladé zemiaky, majú nízky obsah škrobu, zemiaková kaša nebude drobivá.
- Pred vyčistením hľuzy dobre opláchnite v studenej vode a opatrne vyrežte klíčky a znehodnotené miesta.
- Olúpané zemiaky nenechávajte dlho, ani vo vode. Začnú tmavnúť a škrob sa usadí na dne misky.
- Vkladajte zemiaky do horúcej vody a osoľte ich až pred koncom varenia.
- Aby ste sa vyhli lepkavému pokrmu, nepoužívajte mixér. Zemiaky iba pravidelne postláčajte klasickým pučidlom.
- Namiesto slepačích vajec použite prepeličie, aby ste sa vyhli možnej salmonelóze.
Na prípravu budete potrebovať:
- 5 zemiakov
- 100 ml mlieka
- 25 g masla
- 3 prepeličie vajcia (alebo jedno slepačie)
- cesnak, bobkový list a soľ podľa chuti
Olúpané zemiaky je potrebné dôkladne umyť a nakrájať na niekoľko kusov.
Vložte ich do hrnca a podlejte horúcou vodou tak, aby úplne pokryla zemiaky.
Varte až do zovretia na vysokom plameni, zakryté a potom znížte teplotu na najnižšiu.
Nakoniec pridajte soľ a cesnak a bobkový list. Zlejte vodu a zemiaky dôkladne rozdrvte pomocou pučidla.
Mlieko s maslom zohrejte v mikrovlnke alebo na sporáku. Nie je ho potrebné priviesť k varu, stačí, aby bolo mlieko horúce.
Vmiešajte zemiaky.
Pridajte prepeličie vajcia, dobre premiešajte a dochuťte soľou.
Zostáva už len servírovať na tanier, ozdobiť zelenou cibuľkou alebo akoukoľvek bylinkou.
K takejto zemiakovej kaši sa hodia napríklad fašírky, guláš, kuracie mäso, ale aj ryby. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: .