Pripravte si chutný nápoj zo sušeného droždia, ktorý je tradíciou najmä vo východnej Európe. Schladí vás počas horúceho leta a skvele sa hodí aj na rodinné posedenie pri grilovačke.
Na prípravu potrebujete
- 1 čl sušeného droždia
- 300 g tmavého chleba
- 90 g cukru
- 1 čl medu
- 3 l vody
Postup
Tmavý chlieb nakrájajte na kocky a vložte ho do rúry, aby sa vysušil do konzistencie strúhanky. Len to nepreháňajte, inak kvas nadobudne trpkú chuť a nikomu nebude chutiť.
Droždie rozrieďte v teplej vode spolu s medom. Keď je pokrytá penou, môžete ju použiť ďalej.
Do nádoby vložte vyrobenú strúhanku z chleba, cukor, pridajte droždie a naplňte celú nádobu teplou vodou.
Tip: Pridajte cukor podľa svojich predstáv, ak máte radi sladšie, pridajte viac.
Keď všetko vychladne, prefiltrujte to, nechajte vychladnúť a vložte do chladničky.
Pre bohatšiu chuť môžete pridať niekoľko listov mäty a hrozienka. Ak dávate prednosť výraznejšiemu nápoju, pridajte 4 – 5 hrozienok a ak jemnejšiemu, stačia 2 hrozienka na jednu nádobu.