Došlo vám pečivo? Pripravte si nadýchane žemličky doma! Ak aj vy milujete čerstvé, voňavé a chrumkajúce pečivo, vyskúšajte tento recept!
Ingrediencie:
60 ml vody
50 ml slnečnicového oleja
120 g jogurtu
1 vaječné bielko
350 g pšeničnej múky
1 lyžička prášku na pečenie
1 lyžička citrónovej šťavy
štipka cukru
1 lyžička soli
25 g mäkkého masla
vaječné žĺtko a olej – na potretie žemlí
semienka napr sezamové, slnečnicové a iné
smotanový syr
bylinky podľa chuti
Postup:
Do misky si vlejeme olej, vodu a jogurt. Pridáme bielko, citrónovú šťavu, cukor, soľ a všetko dôkladne vymiešame.
Pridáme prášok na pečenie a preosiatu múku. Vymiešame a potom pridáme maslo. Spracujeme hladké cesto bez hrudiek.
Masu necháme v mieske odpočívať asi 10 minút. Čerstvé alebo sušené bylinky nasekáme a premiešame so smotanovým syrom. Plnku môžeme prispôsobiť podľa chuti. Z odpočinutého cesta vytvarujeme rolku, ktorý rozdelíme na menšie časti. Následne každý kus rozvaľkáme na placku, ktorú narežeme do polovice a položíme naň kúsok pripravenej plnky.
Zdroj: kulinarnababcia.pl