Ak nestíhate spracuvávať zeleninu, máme pre vás skvelý recept na jej uskladnenie na studenú zimu. Takto sa z vlastnej zeleniny budete tešiť celý rok!
Potrebujeme:
2,5 kg paradajok
1 kg uhoriek
700 g červenej papriky
800 g cibule
1 hlávka cesnaku
40 g petržlenovej vňate
40 g kôpru
40 g bazalky
2 lyžice soli
150 ml rastlinného oleja
1 lyžica cukru a octu na litrové sklíčko
Postup:
Uhorky namočíme do studenej vody na 3-4 hodiny. Paradajky a papriku umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Z uhoriek odrežeme tvrdé stopky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polmesiačiky. Všetku zeleninu vložíme do misky.
Cesnak ošúpeme a posekáme na malé kúsky. Pridáme aj posekané bylinky. Zeleninu osolíme, zalejeme olejom, premiešame a necháme postáť asi na 30 minút. Keď zelenina pustí šťavu, rovnomerne ju natlačíme do sklíčok a rovnomerne do nich rozlejeme vypustenú šťavu.
Zaváraninové sklíčka uzavrieme, vložíme do hrnca v ktorom je na dne umiestnená bavlnená handrička a vlejeme také množstvo vody aby siahala do polovice sklíčok. Necháme vrieť okolo 35-40 minút. Na záver sklíčka otvoríme a do každého vysypeme lyžicu cukru a vlejeme lyžicu octu. Sklíčka dôkladne zavrieme, otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.
Zdroj: kulinarnababcia.pl