Pripravte si jednoduchý, no zároveň sýty recept na francúzske zemiaky, ktorý bude skvelou voľbou v prípade, že nebudete mať chuť na mäsový pokrm. Na plnku vám totiž postačia aj šampiňóny a plátky paradajok.
Čo na to potrebujete?
- 600 g zemiakov
- 300 g šampiňónov
- 100 g tvrdého syra
- 2 cibule
- 2 paradajky
- 100 g smotany
- Čierne mleté korenie
- Slnečnicový olej
- Soľ
- Bylinky
Postup
Najskôr očistite zemiaky a šampiňóny. Jednu cibuľu nakrájajte na kocky a druhú na polovičné krúžky.
Cibuľu nakrájanú na kocky vložte do vyhriatej panvice s rastlinným olejom a osmažte ju do sklovita.
Huby nakrájajte na plátky a zmiešajte s cibuľou. Pridajte aj nasekaný kôpor, soľ a korenie.
Paradajky rozrežte na polovicu a potom nakrájajte na polovičné krúžky. Zemiaky narežte na tenké pláty a syr nastrúhajte na strúhadle.
Plech na pečenie vysteľte alobalom a potrite rastlinným olejom. Vytvorte spodnú vrstvu pokrmu a rozložte naň niekoľko plátkov zemiakov.
Pridajte cibuľu nakrájanú na polovičné krúžky, osoľte a okoreňte. Následne pridajte huby a potom plátky paradajok.
Na vrch natrite kyslú smotanu a posypte strúhaným syrom. Pečte 35-40 minút pri teplote 180 °C.
Na prípravu francúzskych zemiakov môžete ako omáčku použiť nielen kyslú smotanu ale aj majonézu či grécky jogurt. A aby bola omáčka ešte chutnejšia, pridajte trochu olivového oleja, pretlačený cesnak a korenie.