Mäsový koláč ozdobí nejeden slávnostný stôl a bude perfektnou voľbou nielen na víkendový obed. Príprava je jednoduchá a nebudete kvôli tomu tráviť hodiny v kuchyni. Čo viac si priať? Poďme na to!
Ingrediencie na koláč
- 500 g lístkového cesta
- 500 g mleté bravčové mäso
- 80 g syra
- 1 cibuľa
- Soľ a korenie podľa chuti
Ingrediencie na potretie
- 2 PL rastlinného oleja na vymastenie formy na pečenie
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup
Rozmrazené lístkové cesto si vyvaľkajte na 3-4 mm hrúbku.
Cibuľu si nakrájajte najemno a zmiešajte ju spolu s mletým mäsom, soľou a korením.
Syr si nastrúhajte na strúhadle.
Pomocou pohára si vytvarujte z cesta takého kruhy s priemerom 6-7 cm.
Do každého krúžku vložte 1 ČL mäsovej plnky a trochu syra.
Cesto si preložte na polovicu.
Opäť si ho zložte na polovicu a spojte konce.
Formu na pečenie s priemerom 28 cm si potrite olejom a následne na dno položte papier na pečenie, ktorý tiež potriete olejom. Týmto spôsobom bude vyberanie koláča z formy omnoho jednoduchšie.
Umiestnite do nej cesto od krajov až do stredu a vytvorte si tvar kvietku.
Prikryte koláč utierkou a nechajte ho odstáť na 15-20 minút.
Zmiešajte si žĺtok s mliekom a potrite ním koláč ešte pred pečením.
Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pečte 25 minút. Potom znížte teplotu na 170 stupňov a dopekajte ďalších 10-15 minút.
Čo sa týka chute, pripomína to fašírky v ceste. Koniec koncov, ingrediencie sú takmer rovnaké, no prevedenie je značne odlišné. Namiesto bravčového mäsa si môžete zvoliť kuracie, hovädzie alebo kombináciu. Milovníci sladkých chutí si namiesto mäsa môžu koláč naplniť jablkami, bobuľovitým ovocím alebo rôznymi džemami. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc