Na prípravu potrebujete:
- 2 kg cukety
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 hlávka cesnaku
- Zväzok kôpru
- 4 bobkové listy
- 20 ks celého čierneho korenia
- 1 liter vody
- 2 pl cukru
- 1 pl soli
- 120 ml octu (9%)
Postup
Cukety dôkladne umyte a pomocou škrabky na zeleninu ich nastrúhajte na tenké plátky.
Mrkvu nastrúhajte na strúhadle alebo veľmi ju narežte na prúžky.
Tip: Nálev je navrhnutý na 1 liter, ak použijete viac ingrediencií, vypočítajte prísady podľa množstva vody.
Zmiešajte vodu s cukrom a soľou – priveďte to k varu, zalejte octom, vypnite a nechajte vychladnúť.
Zeleninu a bobkový list, plátky cibule, mrkvu, cesnak, 2 strúčiky vložte do čistých skiel.
Nastrúhané kúsky cukety zrolujte a natesno naukladajte do pohárov.
Nádoby naplňte nálevom a prikryte viečkom.
Sklá vložte do hrnca s utierkou na dne, zalejte vodou, priveďte k varu a sterilizujte po dobu 5 minút.
Zatvorte viečka, obráťte ich dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Skladujte ich v pivnici alebo v špajzovej skrinke.