Malý makový závin je hitom každej oslavy. Skutočný rodinný poklad, ktorý si nevieme vynachváliť

- Advertisement -

Fantastické cesto na závin s bielym jogurtom, ktoré je nesmierne vláčne a chutné. Tieto mini záviny na jeden ham sú hitom každej oslavy.

Skúste ich napríklad aj s tvarohovou alebo orechovou náplňou. Recept vymyslela pani Danica Lukáčová. 

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

200 g cukor kryštálový

2 dl olej

- Advertisement -

1 dl jogurt biely

2 ks bielky

cca 4,5 dl vlažné mlieko

Kôra z 1 citróna

42 g čerstvé droždie

- Advertisement -

1,5 KL soľ

Náplň:

500 g mak (mletý)

200-300 g (hnedý) cukor

1 balenie vanilkového cukru

- Advertisement -

300 ml vody

Strúhaná kôra z citrónu

Postup:

Kvasnice sme si dali napučať v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. V samostatnej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme nestrúhanú kôru z citróna a dobre v múke premiešame.

Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme.

Vypracujeme mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť. Kým cesto kysne si pripravíme plnku.

Makovú náplň môžete pripraviť podľa toho, ako ju máte radi, ja robím takto: Z oboch druhov cukru a vody si uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na 2 časti.

Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do „plochého“ závinu. To preto, aby závin nepraskol.

Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče – mini záviny. Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnúť, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

Ak milujete pečenie aj vy, pozrite si našu kategóriu na najlepšie zákusky a dezerty na Slovensku. 

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články