Výnimočne chutný a jemný poľský koláč sa pripravuje veľmi ľahko, okrem toho si nevyžaduje žiadne drahé prísady. Vyskúšajte a neoľutujete!
Ingrediencie na cesto
- 150 g hladkej múky
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 80 g masla
- 4 vajcia
- 1 čl prášku do pečiva
- ½ čl soli
Ingrediencie na krém
- 500 ml mlieka
- 150 g cukru
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 180 g masla
Postup
Najskôr si pripravte odpaľované cesto: v hrnci na miernom ohni rozpustite 80 g masla. Potom pridajte mlieko, vodu a miešajte. Pridajte 1/2 lyžičky soli. V samostatnej miske zmiešajte múku a prášok do pečiva. Keď už tekutá zmes začne vrieť, pridajte k nej múku a prášok do pečiva.
Odpaľované cesto si vymiešajte priamo v hrnci. Dôkladne ho premiešajte, potom odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí doň pridajte 4 vajcia – vznikne vám hustá a ťahavá zmes.
Vizuálne si rozdeľte zmes na dve časti. Každú roztiahnite do formy vystlanej papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 20 minút.
Obe cestá nechajte úplne vychladnúť.
Pripravte si krém: V hrnci si zmiešajte mlieko, cukor, vajcia a múku. Premiešajte to metličkou a varte na miernom ohni až kým nezačne vrieť – na povrchu sa objavia bubliny, povarte ešte 3 minúty a vypnite. Nechajte ho vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšľahajte mixérom. Po lyžiciach k nemu pridávajte vychladený krém.
Následne krém natrite na jednu časť cesta.
Zakryte ho druhou vrstvou cesta. Ak chcete, môžete ho posypať práškovým cukrom a vložiť na pár hodín do chladničky, alebo ho okamžite naservírovať na stôl.
Lahodný a jemný koláčik sa vám bude roztápať na jazyku.
Pre viac detailov si pozrite aj nasledujúce video:
Zdroj: youtube.com