Kyslá kapusta je pevne zakorenená v mnohých kuchyniach sveta.
Patrí k cenovo-dostupným produktom bohatým na vitamín C, bez ktorého si neviete predstaviť pravú domácu kapustnicu alebo strapačky.
Nakladaná kapusta sa pripravuje ľahšie, ale niekedy jej chýba pikantnosť. Tento problém vyrieši feferónka! Inšpirujte sa nasledujúcim receptom a verte, že ho zaradíte k obľúbeným pochutinám.
Ingrediencie
- 2 kg bielej kapusty
- 4 mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička
- 1 liter vody
- 100 g cukru
- 2 pl soli
- 10 ks nového korenia
- 4 ks bobkových listov
- 5 ks klinčekov
- 100 ml slnečnicového oleja
- 100 ml octu
Postup
- Najskôr umyte a nakrájajte kapustu akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Mrkvu nastrúhajte na veľkom strúhadle a cesnak spolu s čili papričkou nakrájajte na malé kúsky alebo tenké plátky.
- Pripravte nálev: rozpustite si cukor vo vode, pridajte soľ, korenie, klinčeky, bobkový list a priveďte k varu. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Do pikantnej zmesi nalejte olej a ocot (9%).
- Kapustu premiestnite do vhodnej nádoby, striedavo s cesnakom a korením, a zalejte nálevom.
- Na vrch položte záťaž a nechajte to odstáť 24 hodín v chladničke.
Výhodou nakladanej kapusty je, že nie je potrebné brať zrelé hlávky – mladé sa varia rýchlejšie. Hotovú nakladanú kapustu môžete pomerne dlho skladovať v chladničke. Podávajte ju k mäsovým jedlám, zvýrazní chuť zapekaného alebo smaženého bravčového mäsa. Dobrú chuť!
Zdroj: otozh.com.ua