Vláčny a voňavý makový závin je pre mnohých nezabudnuteľná chuť z detstva. Prinášame vám recept, ktorý vás nesklame.
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 ml mlieka
- soľ
- kocka droždia
- 100 g práškového cukru
- slnečnicový olej
- 500 g polohrubej múky
Plnka:
- 100 ml mlieka
- citrónová kôra
- 1 lyžica vanilínového cukru
- cca 100 g práškového cukru
- 220 g mletého maku
Postup:
Začneme prípravou cesta. Do misky nalejeme polovicu teplého mlieka, rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu múky, cukru a necháme napučať.
Do druhej misky preosejeme zvyšok múky vymiešanej s cukrom, soľou a olejom. Postupne pridávame napučané droždie a vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme polhodinu odpočívať.
Následne si pripravíme plnku. Vopred zomletý mak zalejeme vriacou vodou 2 – 3 cm nad úroveň maku.
Necháme mak vychladnúť, vylejeme z neho zvyšnú vodu a rozmixujeme ho. V hrnci zmiešame mlieko s cukrom, mletým makom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. Plnku varíme niekoľko minút a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme na hrubý plát s hrúbkou okolo 3 mm. Rovnomerne naň rozotrieme plnku, zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Aby bol závin krásny lesklý, môžme ho potrieť olejom. Rúru si predhrejeme a závin pečieme na 200 stupňoch asi 35-40 minút.
Dobrú chuť !
Zdroj: tesciowagotuje.pl