Dunajský šalát je unikátne spojenie zeleniny a marinády, ktoré spestrí váš bežný jedálniček, ale dokonalo obohatí aj váš sviatočný stôl.
Na prípravu väčšieho množstva šalátu, potrebujete 4 základné ingrediencie v rovnakom pomere, a tými sú:
- paprika
- cibuľa
- mrkva
- paradajka
Ďalej potrebujeme:
- 400 ml slnečnicového oleja
- 200 ml octu
- 360 g cukru
- 2 lyžice soli
Postup:
Zeleninu umyjeme, mrkvu a cibuľu ošúpeme. Paradajky pokrájame na prúžky, mrkvu nastrúhame nahrubo, cibuľu a papriku nakrájame tiež na hrubšie kúsky. Všetku zeleninu spolu premiešame, pridáme soľ, cukor, olej a ocot.
Necháme šalát postáť približne hodinu. Za ten čas zelenina pustí veľa šťavy. Šalát potom varíme na malom ohni asi 20 minút, kým nezačne vrieť.
Následne horúci šalát prekladáme do vysterilizovaných sklíčok, uzatvoríme ich a otočíme vrchnákom nadol. Ideálne na celú noc. Dunajský šalát je ideálny k rôznym druhom mäsitých aj bezmäsitých jedál.
Zdroj: tesciowagotuje.pl