Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 200 gramov zemiakov
- jedno vajce
- jedna šálka mlieka
- soľ
- 50 gramov klobásy
- 200 gramov hladkej múky
- kypriaci prášok (pol lyžičky)
- olej
Takto budeme v recepte postupovať
Najprv si umyte zemiaky v šupke, vložte ich do veľkého hrnca, prilejte vodu, vsypte štipku soli a varte ich na strednom plameni do mäkka. Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, ošúpte a rozmixujte na pyré spolu s mliekom.
Dochuťte soľou, pridajte vajce, múku, kypriaci prášok a všetko dôkladne prepojte vareškou. Následne si do malej misy nastrúhajte na hrubom strúhadle klobásu, môžete však použiť aj šunku. Nastrúhanú klobásu potom vsypte do cesta a premiešajte.
Keď budete mať hotové zemiakové cesto, rozpáľte si v hrnci väčšie množstvo slnečnicového oleja. Zmes zo zemiakov a klobásy natlačíme do cukrárskeho vrecka s veľkým otvorom na konci a do rozpáleného oleja vytlačte malé množstvo cesta.
Tak vytvoríte zemiakovú jednohubku. Použiť však môžete aj dve lyžice k tvoreniu jednotlivých kusov vyprážaných pochúťok. Hotové jednohubky vyberte a dajte odkvapkať na papierovú utierku.