Čokoládový koláčom sa nedá odolať, sú jednoducho výborný!
Suroviny:
Cesto:
- 12 vajec,
- 12 polievkových lyžíc cukru,
- 8 polievkových lyžíc polohrubej múky,
- 3 polievkové lyžice kakaa,
- 2 balíčky vanilkového cukru,
- štipka soli
Krém:
- 500 g horkej čokolády (80% kakaa),
- 500 ml smotany,
- 150 g cukru,
- rumová aróma
- strúhaná pomarančová kôra
Sirup:
- 250 g cukru,
- 250 ml vody,
- rumová aróma
Poleva:
- 500 g cukru,
- 250 ml vody,
- 3 polievkové lyžice medu,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 4 tabuľky tmavej čokolády
Postup:
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, múku zmiešame s kakaom a štipkou soli , pomaly primiešame v vyšľahaným žĺtkom. Nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180 °C asi 15-20 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na dva tenké pláty.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme cukor, strúhanú pomarančovú kôru a smotanu, vymiešame do hladka Odložíme do chladničky na dve hodiny, potom pridáme rumovú arómu a vyšľaháme do peny.
250g cukru dáme do suchej panvice a urobíme si svetlý karamel, pridáme vodu a miešame, kým sa karamel rozpustí, pridáme rumovú arómu, premiešame a necháme vychladnúť.
Spodný plát polejeme sirupom a natrieme čokoládovým krémom, na vrch položíme druhý plát a opäť polejeme sirupom, koláč odložíme do chladničky stuhnúť. Polejeme čokoládovou polevou a opäť necháme stuhnúť. ozdobíme podľa vlastnej fantázie.