Vhodne zvolená marináda môže úplne odhaliť chuť mäsa. Odporúčame vám 5 najlepších receptov, ktoré z vás urobia skutočného profesionála v príprave tohto jedla.
Marináda „Pozdrav z Balkánu!“
(na 2 kg mäsa)
Čas prípravy: 3 hodiny.
INGREDIENCIE
- 3 sladké červené papriky
- 120 – 150 g koriandru
- 650 g bieleho jogurtu
- šťava z polovice citróna
- soľ podľa chuti
POSTUP
Papriky dobre osmažíme. Potom ich očistíme od semienok a nakrájame na pásiky. Zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, soľ, nakrájané papriky a koriander. Dôkladne premiešame.
Stredomorská marináda
(na 2 – 2,5 kg mäsa)
Čas prípravy: 3 hodiny.
INGREDIENCIE
- 450 ml olivového oleja
- 650 ml rastlinného oleja
- šťava z polovice citróna
- menší zväzok tymianu
- 3 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky šalvie
- 1 hlávka cesnaku
- čierne korenie podľa chuti
POSTUP
Zmiešame oba druhy oleja a pridáme k nim citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nakrájané bylinky. Plochou stranou noža rozmliaždime cesnak a pridáme ho do marinády. Dôkladne premiešame.
Lahodná marináda s pomarančom
(na 2 – 3 kg mäsa)
Čas prípravy: 4 hodiny.
INGREDIENCIE
- 1 pomaranč
- 2 polievkové lyžice cesnaku
- 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička mletého kardamómu
- 650 g kyslej smotany
- 250 g majonézy
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
Na malom strúhadle nastrúhame pomarančovú kôru a odšťavíme pomaranč. Kôru i šťavu zmiešame s cesnakom, bazalkou a karamómom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme smotanu a majonézu. Dôkladne premiešame.
Vínna marináda
(na 2 kg mäsa)
Čas prípravy: 4 hodiny.
INGREDIENCIE
- 200 g cibule
- 150 ml neperlivej vody
- 250 ml suchého bieleho vína
- 4 stonky citrónovej trávy
- 2 čajové lyžičky celého čierneho korenia
- soľ podľa chuti
POSTUP
Cibuľu očistíme a nahrubo ju nakrájame. Pridáme k nej vodu, víno, soľ a nakrájanú citrónovú trávu. Ak ste trávu nenašli v obchode, nahraďte ju citrónovou kôrou v rovnakom pomere. Rozdrvíme čierne korenie v mažiari a pridáme ho do marinády. Premiešame.
Florentínska marináda
(na 2 – 3 kg mäsa)
Čas prípravy: 2,5 hodiny.
INGREDIENCIE
- 2 – 3 citróny
- 1 hlávka cesnaku
- menší zväzok rozmarínu
- 250 ml olivového oleja
- 750 ml rastlinného oleja
- nahrubo pomleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
Nakrájame citróny, zmiešame ich s cesnakom a lístkami rozmarínu, ktoré predtým nahrubo nakrájame. Zalejeme zmesou z oboch druhov oleja a podľa chuti okoreníme. Dôkladne premiešame.
Dúfame, že tieto rady na prípravu marinád vám padnú vhod!
Zdroj: takprosto.cc