polohrubá múka – 1 a pol hrnčeka
vajíčka – 6 ks
cukor – 1 hrnček
olej – pol hrnčeka
plnotučný jogurt – 200 g
citrónová kôra – 2 čajové lyžičky
tmavý kakaový prášok – 1 polievková lyžica
prášok do pečiva – 1 čajová lyžička
soľ – 1 štipka
ovocie – 500 g
práškový cukor – na ozdobu
Návod na prípravu:
Než začnete s prípravou, dajte si rozohriať rúru na 180 stupňov Celzia a plech si vyložte papierom na pečenie. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, a takto sa nebudete ničím zdržiavať.
Do misky rozklepnite šesť vajíčok, pridajte k nim štipku soli a rozšľahajte ho zľahka so soľou. Do tejto zmesi potom postupne primiešajte aj cukor a nakoniec aj jogurt. Tenkým pramienkom za stáleho šľahania prilejte do zmesi aj olej.
Nakoniec jemne vmiešajte aj citrónovú kôru a vareškou či lyžicou zapracujte do zmesi polohrubú múku, ktorú ste si vedľa v miske vopred rozmiešali s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva. Získate tak cesto hubovitej konzistencie. Ak je ale príliš mäkké, pridajte doň trochu múky.
Cesto rozdeľte na dve polovice. Jednu z nich prelejte do pripraveného plechu, druhú zatiaľ nechajte v miske a vmiešajte do nej jednu polievkovú lyžicu holandského kakaa. Dobre zmes rozmiešajte, aby ste získali tmavohnedú hmotu.
Lyžicou tmavé cesto opatrne rozotrite po svetlom ceste v plechu na pečenie. Ak ste kreatívni, môžete hnedým cestom vytvárať na koláči najrôznejšie tvary. Napríklad šachovnicu, prípadne, ak ste výtvarne schopní, môžete skúsiť vytvoriť aj zložitejšie obrazy.
Nakoniec vezmite ovocie (ak používate kompót alebo mrazené ovocie, je dôležité ich dôkladne zbaviť šťavy) a vložte ho na povrch koláča.
Takto pripravené cesto v plechu vložte do predhriatej rúry a pečte ho asi 35 až 40 minút.
Po dopečení nechajte dobrotu vychladnúť a premiestnite koláč na tanier. Poprášte ho práškovým cukrom, naporciujte na kúsky a vychutnajte si jeho lahodnú chuť so šálkou dobrej kávy.