Tento recept máme priamo od pána Jozefa a chutí na jednotku, naozaj.
Dnes som si zaspomínal na staré, dobré,detské časy?.Dal som si tú námahu a pripravil jednoduché jedlo, ktoré sme ako deti,často jedávali u nás doma,na Šariši ❤️.
Je to jedlo našich babičiek a mamičiek,my sme ho u nás,v šarišskom regióne volali „DŽATKY“?. Pamätám, ako nám ich naša mamka robievala, keď sme boli deti ?, skoro každý týždeň, ako sme už čakali za stolom a jedli ich z jednej misky,a naťahovali sa o ne,lebo každý si ich chcel pomáčať v tom sladkom roztopenom masle ?.
Nádherné spomienky ?.Ja som ich dnes pripravil na dva spôsoby,na sladko,s cukrom a poliate roztopeným maslom, a druhá verzia, s opraženou cibuľkou a slaninkou ?. Recept.
Očistíme a nakrájame zemiaky (niečo cez kilogram)a dáme variť do osolenej vody.
Keď sú mäkké,vodu zlejeme,ale asi dve deci necháme v uvarených zemiakoch.Do zemiakov vysypeme hrnček hladkej múky a premiešame,aby sa zemiaky,voda aj múka spojili.
Na 15 minút zakryjeme zmes pokrievkou.Potom pridáme soľ a poriadne zemiaky popučíme.Medzi dlaňami tvarujeme malé guľky.Ja som potom guľky rozdelil na dve polovice.Jednu polovicu som posypal kryštálovým cukrom a polial roztopeným maslom ?.
Druhú polovicu som som „polial“opraženou slaninkou a cibuľkou,a k ním, kyslá smotana ?. Dobrú chuť ???.