5 obľúbených jedál zo škôlky: Nostalgické recepty, ktoré vás zavedú späť do detstva!

- Advertisement -

Počas vodenia syna do škôlky sa často stáva, že na základe vône, spoločne hádame, čo budú mať na jedenie. Nie som si istá, či je dnes v materských školách to isté menu ako pred 30 rokmi, ale sila nostalgie je nezastaviteľná. Preto sme sa rozhodli, že si spolu s nami zaspomínate na naše obľúbené jedlá z materskej školy. Prikladáme aj recepty!

Pohánková polievka s mäsovými guľkami

гречневый суп с фрикадельками

Ingrediencie

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 4 zemiaky
  • 100 g pohánky
  • 2 litre vody
  • 1 bobkový list
  • Soľ

Postup

- Advertisement -
  1. Očistite si cibuľu a mrkvu. Polovicu cibule narežte na čo najmenšie kúsky a polovicu mrkvy nastrúhajte najemno na strúhadle.
  2. Zvyšné polovice zeleniny vložte do mlynčeka na mäso a premiešajte s pomletým mäsom. Zmes zľahka osoľte a vytvorte menšie guľôčky.
  3. Do vriacej vody pridajte premytú pohánku, narezané zemiaky spolu s mrkvou a cibuľou. Po druhom zovretí nechajte variť 10 minút na nízkom ohni.
  4. Po uplynutí času mäsové guľôčky ponorte do vriacej polievky a varte ďalších 20 minút. 5-7 minút pred koncom varenia pridajte do hrnca bobkový list.

Guľáš s omáčkou a zemiakovou kašou

Гуляш с подливой и картофельным пюре

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho alebo teľacieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 pl paradajkovej pasty
  • 500 ml vody
  • 1 pl múky
  • 1 pl kyslej smotany
  • 2-3 ks celého čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 pl slnečnicového oleja
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Mäso nakrájajte na prúžky, cibuľu na malé kocky a mrkvu nastrúhajte na väčšie kúsky.
  2. Mäso zľahka opečte na slnečnicovom oleji, pridajte cibuľu a mrkvu.
  3. Po 3 minútach mäso spolu so zeleninou premiestnite do hrnca, prilejte 350 ml vody a nechajte dusiť na slabom ohni po dobu 1 hodiny. 10 minút pred koncom vrenia pridajte čierne korenie, soľ a bobkový list.
  4. V 150 ml si rozmieľajte múku s paradajkovou pastou a smotanou. Snažte sa vyhnúť hrudkám. Pripravenú omáčku vlejte do hrnca s mäsom. Priveďte k varu a varte ďalších 5 minút.
  5. Guľáš môžete podávať so zemiakovou kašou.

Rybacie fašírky

- Advertisement -

Котлеты рыбные

Ingrediencie

  • 200 g rybieho filé
  • 30 g bieleho chleba
  • 30 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 pl strúhanky
  • 1 pl slnečnicového oleja
  • Soľ

Postup

  1. Najskôr skontrolujte, či vo filé nie sú kosti. Následne ho pomeľte v mlynčeku na mäso spolu s chlebom namočeným v mlieku. K zmesi následne pridajte vajce a soľ.
  2. Vyformujte si fašírky, ktoré obalíte v strúhanke a vyprážajte z oboch strán na dobre vyhriatej panvici s pridaním rastlinného oleja.
  3. Pripravené fašírky vložte do hrnca, vlejte do neho trochu vody a nechajte dusiť pod pokrievkou na miernom ohni po dobu 15 minút.

Mliečna polievka s rezancami

Суп молочный с лапшой

- Advertisement -

Ingrediencie

  • 200 g tenkých rezancov alebo niťoviek
  • 400 ml vody
  • 250 ml mlieka
  • Soľ
  • Cukor podľa chuti
  • 1 čl masla

Postup

  1. Do vriacej vody nasypte rezance, premiešajte a priveďte k varu. Osoľte a varte do polohotového stavu.
  2. Hneď ako sa množstvo vody zmenší na polovicu, prilejte do hrnca mlieko, nasypte cukor a priveďte k varu. Nechajte variť 2 minúty za občasného miešania.
  3. Polievku môžete podávať s kúskom masla.

Krupicový nákyp so sirupom

Манная запеканка с киселем

Ingrediencie na nákyp

  • 400 g krupice
  • 500 g kefíru
  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • ½ čl jedlej sódy
  • ½ čl kyseliny citrónovej
  • 20 g masla

Ingrediencie na želatínový sirup

  • 2 litre vody
  • 200 g džemu
  • 2,5 pl kukuričného škrobu

Postup

  1. Žĺtky oddeľte od bielkov a zmiešajte ich s krupicou, sódou, polovicou cukru a kefírom. Nechajte odstáť po dobu 30 minút.
  2. Bielka vyšľahajte so zvyšným cukrom a kyselinou citrónovou. Túto hmotu premiestnite do napučanej krupici.
  3. Formu na pečenie si vymastite maslom a pridajte do nej cesto. Vložte ju do trúby vyhriatej na 170 stupňov a pečte 40-50 minút.
  4. Nákyp pečte najskôr na strednej mriežke a 15 minút pred koncom pečenia ho umiestnite vyššie, aby získal peknú hnedastú farbu.
  5. Na želatínový sirup si zmiešajte vodu s džemom. Hustotu si prispôsobte vaším chutiam. Časť vody odlejte a rozmiešajte v nej kukuričný škrob.
  6. Vo chvíli, keď voda s džemom začne vrieť, pridajte k nej rozmiešaný škrob. Varte po dobu 1 minúty.
  7. Pripravený nákyp podávajte spolu s poliatym sirupom.

zdroj:sovkusom.ru

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články