Ak si radi vytvárate vlastné zásoby ovocia a zeleniny na zimu, či už vo forme zaváranín alebo džemov, určite vás poteší tip, vďaka ktorému si jahody zachovajú svoju chuť aj tvar. V zime ich vyvážite zlatom!
Takto spracované jahody môžete použiť ako ozdobu na dezerty alebo na priamu konzumáciu do jogurtov, tvarohov, aj na chlieb miesto džemu.
Potrebujeme:
1 kg jahôd
1 kg cukru
200 g vody
2 g kyseliny citrónovej
Postup:
Do hrnca si pridáme cukor, zalejeme vodou, dáme na stredný ohrev a povaríme, kým sa cukor nezmení na sirup. Varíme maximálne 15 minút na slabom ohreve a potom pridáme kyselinu citrónovú.
Potom necháme sirup povariť ďalších 15 minút, kým sa z neho nestane hmota podobná tekutému medu.
Teraz si pripravíme jahody: bobule umyjeme a zbavíme stopiek. Ak sú jahody veľké, môžeme ich prekrojiť na polovicu.
Jahody zalejeme sirupom a necháme 20 minút stáť. Počas tejto doby sa trochu uvaria a pustia šťavu. Potom šťavu a sirup opatrne precedíme do rovnakého hrnca, v ktorom sme rozpustili cukor (jahody zatiaľ necháme mimo).
Sirup varíme asi 10 minút, penu necháme usadiť a sirup nalejeme späť na jahody asi na 20 minút.
Medzitým si vysterilizujeme poháre: do každého nalejeme 50 g vody a dáme ich na 10 minút do mikrovlnnej rúry. Viečka stačí povariť asi 5 minút vo vriacej vode a všetko utrieť čistým uterákom.
Po 20 minútach sirup opäť nalejeme cez cedník do toho istého hrnca. Povaríme 5 minút a rýchlo odstránime penu, kým nevychladne. Jahody pekne naaranžujeme do zaváracích pohárov, nalejeme sirup a zavrieme viečkom. Necháme vychladnúť hore dnom a môžeme uložiť do skriniek.
Takto spracované jahody si zachovajú svoju textúru a v zime vám pripomenú vône a chute leta. Prajeme dobrú chuť!