Tento recept robíme dlhé roky a nedáme naňho dopustiť. Ide do neho naozaj minimum cukru a chutí celej rodine. Nevýhoda je, že sa okamžite zje, lebo je tak dobrý.
Potrebujeme:
1 kg jahody
250 g kr. cukor
3 g kyselina citrónová
Postup:
Jahody neumývame, len čo najskôr po obratí odstránime zelené časti a rozkrojím na polovicu.
Nakrájané jahody zmiešame s cukrom a nechám asi 24 hod. odpočívať v chlade.
Pár krát ich počas státia premiešame.
Jahody pustia šťavu.
Pred varením do jahôd dôkladne zamiešame kyselinu citrónovú. Pri samotnom varení džemu je dôležité, aby nikde neboli omrvinky, múka alebo iné potraviny, ktoré by sa mohli do džemu dostať a ten by sa neskôr mohol pokaziť.
Džem varím v štyroch hrncoch.
Do každého hrnca nalejeme asi 8 cm jahôd, aby sa čo najrýchlejšie ohrial a začal odparovať. V menších hrncoch, na stredne silnom plameni, džem miešame až pokiaľ je skoro hotový.
Kúsky jahôd sa z časti rozvaria, ale nejaké ešte ostanú viditeľné. Netrvá to dlho.
Následne džem prelejem do najväčšieho hrnca. Tu sa musí vmestiť celá várka, aby sa pekne premiešala.
Vo veľkom hrnci džem dôjde a aj zvyšné časti jahôd sa rozvaria.
Aj keď sa vám v hrnci môže zdať džem riedky, keď ochladne pekne zhustne. Preto si na čistý tanierik nalejeme vzorku, aby sme videli, ako hustý ostane.
Horúci džem nalievame do sterilizovaných pohárov.
Hneď ako džem nalejeme do pohára, zavrieme viečko tak aby sa netočilo, obrátime celý pohár dnom na vrch. Necháme ich obrátené 30 min a otočíme naspäť. Poklepaním po viečku skontrolujeme, či sú viečka správne uzavreté. Ak sa nám niektoré poháre nepodarili správne uzavrieť, vymeníme viečko a sterilizujeme džem v horkom kúpeli.
Sterilizovanie:
V zaváracom hrnci: naukladáme poháre do hrnca, nalejeme vodu až 1cm pod viečka pohárov. Keď sa voda ohreje na 90°C sterilizujeme ešte 10 min.