Perfektný džem do palaciniek, dezertov, koláčov či len tak na chlebík.
Ingrediencie:
- 4 kg jahôd
- 1,5 kg cukru
- 2 lyžičky kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy
- 2-3 lyžice rumu
Postup:
Jahody odstopkujeme a umyjeme. Väčšie jahody prekrojíme na polovicu. Ovocie vložíme do hrnca a zasypeme cukrom. Necháme postáť na chladnejšom mieste celú noc (maximálne 24 hodín).
Potom jahody s cukrom privedieme do varu na 3 minúty a necháme vychladnúť. Následne privedieme jahody do varu opäť, varíme 3 minúty a necháme zas vychladnúť. Vďaka tomuto procesu sa vyparí nadbytočná tekutina a džem zhustne.
Pridáme kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu. Na záver nalejeme do džemu rum a necháme opäť zovrieť. Horúci džem prelievame do sklíčok a sterilizujeme 5-7 minút.
Zdroj: tesciowagotuje.pl