Lahodné šišky ako od babičky: Keď ich urobím zjedia sa do pár hodín

- Advertisement -

Tieto šišky budú vláčne a krásne nadýchané aj na druhý deň. Pri príprave tohto receptu použite pohár s objemom 250 ml.

Ingrediencie:

  • 4 poháre hladkej pšeničnej múky (okolo 650g)
  • 0,5 pohára cukru (okolo 100 g)
  • 8 žĺtok
  • 40 g droždia
  • 80 g rozpusteného masla
  • 300 ml teplého mlieka
  • vanilkový struk alebo vanilková aróma
  • štipka soli
  • 2 lyžice rumu
  • bravčová masť
  • 400 g džemu
  • 100 g nastrúhanej pomarančovej kôry

Droždie nasypeme do 50 ml teplého mlieka spolu s 2 lyžicami cukru a necháme na teplom mieste napučať. Do misky preosejeme múku, zvyšok cukru, soľ, žĺtka, vanilku alebo vanilkovú arómu, zvyšok mlieka a napučané droždie v mlieku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa bude lepiť, no aj napriek tomu neprisypujeme viac múky.

Na záver zapracujeme aj zmäknuté maslo a miesime, až kým sa cesto nebude odliepať od stien misky. Potom pridáme alkohol a poriadne zamiešame.

- Advertisement -

Vyrobené cesto necháme nakysnúť na teplom mieste a prikryjeme ho látkovou utierkou.

Po nakysnutí cesto preložíme na pracovnú dosku posypanou múkou, spracujeme ho a rozdelíme na 19 častí (každá časť váži 60-63 g).

Každý kúsok roztlačíme dlaňou, naložíme naň džem a cesto zlepíme.  Vypracovanú šíšku položíme na pomúčanú dosku zlepenou časťou a necháme postáť 0,5 hodiny. Bravčovú masť rozohrejeme na 175-180 stupňov, vložíme do nej šišky zlepenou časťou nahor a smažíme z každej strany 2 minúty. Ešte teplé šišky obalíme v cukre a posypeme pomarančovou kôrou.

- Advertisement -

Šišky môžeme poliať aj polevou, ktorú pripravíme zmiešaním:

  • 1 pohára práškového cukru
  • 1 lyžice horúcej vody
  • 2 lyžíc citrónovej šťavy.

Zdroj: smakiweroniki.pl

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články