Ak ste aj vy milovníkmi dobrého hamburgeru, určite oceníte, ak vás nielen nasýti, ale aj dodá vášmu telu potrebné živiny. Pri domácej príprave tohto pokrmu sa z rýchleho občerstvenia dokáže rýchlo stať nutrične vyvážené jedlo. V prípade, že radi experimentujete a chcete, aby boli vaše hamburgery zdravé od začiatku do konca, pripravte si základ v podobe žemlí.
Polotovary, ktoré nájdete v obchodoch sa zvyčajne dajú skladovať aj niekoľko týždňov a ich chuť nie je najlepšia. Prečo si teda nepripraviť hamburgerovú žemľu vašich snov?
Ingrediencie
- 650 g múky
- 75 g masla
- 2 vajcia
- 370 ml mlieka
- 1 pl medu
- 2 pl vody
- 7 g sušeného droždia
- 1 čl soli
- 1 čl slnečnicového oleja
- 1 pl sezamových semienok
Postup
Pamätajte, že ingrediencie musia mať izbovú teplotu, takže vajcia vopred vyberte z chladničky. Zahrejte mlieko a maslo a nechajte ich 5 minút vychladnúť.
Kvások nalejte do teplej vody (2 polievkové lyžice), aby sa aktivoval a nechajte 5 minút pôsobiť. Potom k nemu pridajte maslo, mlieko, med a cukor.
Po častiach pridajte múku a vypracujte si vláčne cesto (soľ pridajte ako poslednú).
Cesto potrite rastlinným olejom a nechajte ho na teplom mieste 1,5 až 2 hodiny. Potom cesto rozdeľte na 12 častí a vyvaľkajte z nich guľôčky.
Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vymastený olejom. Zakryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte pôsobiť ďalšiu hodinu.
Vajíčko rozšľahajte a potrite ním žemle. Posypte ich sezamom a pečte 15 až 18 minút pri 200 stupňoch.
Uvedené množstvo ingrediencií vystačí na 12 kúskov cesta, čo je 12 ideálnych základov pre burger. Okrem toho sa hodia sa aj do polievok, gulášov a iných výdatných polotekutých jedál, no stanú sa aj výbornou voľbou v úlohe chutného sendviča. V prípade, že napečiete viac žemlí, ako potrebujete, stačí ich hodiť do mrazničky. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru