Ryža sa často označuje ako druhý chlieb. Na celom svete sa ročne skonzumuje až 700 miliónov ton ryže, takže je ťažké si predstaviť, koľko jedál sa z nej pripravuje.
Je výbornou prílohou k mäsu. Lepkavá ryža je zároveň dobrá len na niektoré jedlá, ako je sushi alebo ryžové koláčiky. Prečítajte si niekoľko tipov, vďaka ktorým bude vaša ryža vždy nadýchaná.
V skutočnosti veľa závisí od samotnej odrody. Okrúhle odrody sú veľmi chutné, ale často sa zlepia a zmenia sa na jednu tvrdú kašu. To isté sa nedá povedať o dlhozrnnej ryži, ktorá je vhodná napríklad na španielsky pokrm paella. Nielenže lepšie absorbuje vlhkosť a olej ako prvý, no ani sa nerozmočí. Odporúčame jazmínovú ryžu alebo basmati.
Opäť záleží na odrode. Existuje však zlatý pomer, ktorý vždy funguje: 1 : 2. A aj keď máte nakoniec o niečo viac vody, ako potrebujete, použite nasledujúci trik.
Voda nie je dôležitá len z hľadiska pomeru. Pred varením ryžu dobre prepláchnite. V Japonsku je zvykom umyť ryžu aspoň sedemkrát, kým nie je voda čistá.
Aké náčinie používať na ryžu
Profesionálni kuchári varujú pred používaním hliníkového riadu na varenie ryže – lepí sa. Lepšou voľbou je hrniec s hrubým dnom a pokrievkou.
Ak dodržíte všetky pravidlá, zostáva vám už len jedna maličkosť. Existuje jednoduchý trik, ktorý používali už naši starí rodičia. Stačí vám na to jeden čistý uterák.
Keď je ryža takmer uvarená a hladina vody je pod jej úrovňou, stačí otvoriť pokrievku hrnca a vložiť tam uterák. Po 10-15 minútach absorbuje všetku prebytočnú vlhkosť a ryža sa nestihne prilepiť alebo premeniť na kašu.
Ako vidíte, uvariť takúto ryžu je celkom jednoduché. Teraz už poznáte všetky triky a nikto ju už neuvarí tak ako vy. Nielenže skvele chutí, ale aj lepšie drží.