Nedávno som si na návšteve u sestry všimla jej riad. Viem, že niektoré hrnce a panvice už má asi viac ako 10 rokov, ale vyzerajú lepšie ako tie, ktoré som kúpila minulý rok.
Hoci sa o ne snažím starať a vždy ich čistím, ťažko dostupné miesta kazia ich vzhľad.
Pravdepodobne ste sa už stretli aj so sklenenými pokrievkami s kovovými okrajmi. Nedostane sa k nim ani kefa, ani špongia.
V dôsledku toho sa tam hromadí mastnota a špina, kvôli čomu riad stráca svoju potrebnú čistotu. Podelíme sa s vami o tri spôsoby, ako to vyriešiť bez použitia chemikálií.
Peroxid nalejte na povrch veka a rozotrite ho po celom obvode. Počkajte 15 minút a potom okraj posypte jedlou sódou. Najprv ho očistite drôtenkou a potom nožom.
Dokonca aj stvrdnuté nečistoty sa ľahko odstránia. Na konci to opláchnite obyčajnou vodou. Hotovo!
Vyberte si väčší hrniec, uvarte v ňom trochu vody a potom pridajte 2 lyžice jedlej sódy. Špinavú pokrievku vhoďte do hrnca a varte 30 minút. Potom očistite nečistoty kovovou kefou a opláchnite vodou.
Kyselina citrónová a ocot
- Advertisement -
Najprv odstráňte plastové časti veka, ktoré sa môžu poškodiť pôsobením kyseliny. Naplňte veľký hrniec vodou, ponorte doň pokrievku a pridajte 1 šálku 9% octu a 25 g kyseliny citrónovej. Roztok varte 30 minút, potom veko vyčistite kovovou kefkou a opláchnite vodou.
Vaše pokrievky budú teraz lesklé, aj keď sú staré niekoľko rokov! Nepotrebujete žiadne drahé čistiace prostriedky – už ich máte doma.