Toto cesto robila už moja babička a recept naň mám viac, ako 40 rokov.
Postup:
750 g hladkej múky
25 g čerstvého droždia alebo 7 g suchého
450 ml horúcej vody
50 g cukru (úctyhodných 10 g cukru pre variant sarat)
100 ml oleja
cca 7 g soli
Kôra z citróna
2 balenia vanilkového cukru
Ďalej:
200 g zmäknutého masla
100 g hladkej múky
Postup:
Suroviny na základ cesta vložíme priamo do misky robota. Ak robíte slanú verziu, potom pridajte iba 10 g cukru, úplne odstráňte vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru a pridajte 10 g soli (namiesto 7 g).
Miesime špeciálnym nástavcom na cesto 5-7 minút. Získame jemné cesto, vyformujeme do tvaru bochníka.
Misu zakryjeme igelitom a necháme cesto kysnúť, kým nezvýši objem na dvojnásobok. Čas sa líši v závislosti od teploty okolia.
Teraz si vyrobíme maslovú hmotu.
Pár hodín pred prípravou vyberieme maslo z chladničky. V samostatnej miske vymiešame mäkké maslo s múkou, kým mi nevznikne jednotná hmota.
Teraz ideme maslovú hmotu spojiť s cestom a postupujeme nasledovne:
Pracovnú dosku zľahka posypeme múkou a vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca. 0,5 cm.
Potrieme 1/3 maslovej hmoty a cesto preložíme – z oboch bokov smerom do stredu a zhora aj zdola smerom do stredu.
Získame akýsi balíček, ktorý necháme pár minút odpočívať pod utierkou a následne postup zopakujeme ešte 2x. Babička to robila tak, že po prvom preložení nechala cesto odpočívať len 5 minút, po druhom 15 minút a po treťom preložení asi 20 minút.
Potom cesto rozvaľkáme a používame na prípravu plnených koláčov, rožkov, slimákov alebo iného pečiva.
Čo neminiete, jednoducho odložte do chladničky. Cesto vydrží aj niekoľko dní!