Recept na veľmi chutné Esterházy rezy! Svojou chuťou dostanú každého máme z chefkoch!
Suroviny:
Pre cesto:
- 8 vaječných bielkov
- 200 g práškového cukru
- 40 g múky
- 150 g mletých lieskových orechov
- šťava z jedného citróna
Pre krém:
- 300 ml mlieka
- 1 baliček pudingový prášok
- 3 žĺtky
- 150 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkový cukor
- 250 g masla
- Marhuľový džem
Poleva:
- 1 vaječný bielok
- 200 g práškový cukor
- 25 ml vody
- 1 lyžička kakao
Postup:
Bielka s polovicou cukru vymiešame do hladka, pridáme zvyšný cukor a citrónovú šťavu a vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne pridáme múku a orechy. Upečieme dva rovnaké orechové pláty. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10-1 minút na papieri na pečenie. Odstránime papier na pečenie. Každý plát rozrežeme na tri rovnako široké pásy a necháme ochladnúť.
Tretinu mlieka zmiešame s pudingovým práškom a žĺtkami do hladka. Zvyšné mlieko privedieme do varu s cukrom aj vanilkovým cukrom a pridáme mlieko zmiešané s pudingovým práškom a žĺtkami a stále miešame, kým zmes nestuhne. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame po peny a zmiešame s vychladnutým pudingom.
Pásy cesta tenko natrieme džemom a na džem natrieme krém, nato položíme druhý plát a znova natrieme džemom a krémom a zakryjeme to tretím pásom a jemne zatlačíme. To isté urobíme aj so zvyšnými pásmi. Naplnené rezy odložíme do chladničky.
Vaječný bielok, práškový cukor a vodu vymiešame do hladka. Na bok odložíme asi dve lyžice tejto hmoty a zmiešame ich s kakaom.
Bielu polevu natrieme na rezy, do bielej polevy urobíme kakaovou polevou rovnomerne rovné čiary. Tenkou špachľou prejdeme naprieč cez tmavé čiary najskôr jedným a potom druhým smerom tak, aby nám vznikol známi Esterházyho vzor.