Ingrediencie:
- 310 g masla
- 210 g krupicového cukru alebo práškový cukor
- 2 vajcia
- 10 g prášku do pečiva
- štipka soli
- 520 g múky
- 400 g džemu podľa chuti
Na výrobu polevy potrebujete:
- 100 ml vody
- 300 g cukru
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
Príprava
Zmäknuté maslo vyšľahajte mixérom dohladka.
Tip: Produkty by mali mať izbovú teplotu.
Pridajte soľ a vanilku podľa chuti, práškový cukor a šľahajte do hladka.
Pridajte rozšľahané vajíčka a premiešajte.
Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva a vymieste si cesto. Možno budete potrebovať o niečo menej múky.
Cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte obdĺžniky, ktoré posypte múkou, prikryte alobalom a nechajte pôsobiť 10 minút.
Na papier na pečenie rozviňte obdĺžnikovú vrstvu cesta podľa veľkosti vášho plechu. Vyvaľkajte aj druhú časť cesta.
Cesto vložte na papier na pečenie, rovno do formy a pečte na 180 stupňoch dozlatista.
Keď sú korpusy upečené a vychladnuté, potrite ich džemom a položte na seba. Vrch namažte malým množstvom džemu, aby sa poleva lepšie rozotierala. Nechajte to trochu odstáť.
Na polevu zmiešajte všetky výrobky a varte ich až kým nezhustnú. Nechajte to mierne vychladnúť a naneste to na koláč.
Nechajte to stuhnúť v chladničke a nakoniec nakrájajte na menšie porcie.
Koláč je obzvlášť chutný s marhuľovým alebo pomarančovým džemom.