Už dnes si môžete pripraviť skvelú zbierku rôznych zeleninových zaváranín na zimu.
Ingrediencie:
- 1 kg paradajok
- 1 kg cibule
- 1 kg mrkvy
- 1 kg papriky
- Petržlenová vňať, akékoľvek bylinky
- 170 g soli na 1 kg zmesi
Postup
Zelenina sa najskôr umyje, usuší a odstránia sa z nej všetky prebytočné časti. Ak chcete, môžete si vziať rôznofarebné papriky a bylinky podľa chuti.
Paradajky vložte do nádoby a nechajte ich na 30 sekúnd zaliate vriacou vodou. Po uplynutí času ich zbavte šupiek.
Papriky, cibuľu a paradajky nakrájajte na malé kocky, mrkvu nastrúhajte nahrubo, petržlenovú vňať a ďalšie bylinky nasekajte nadrobno.
Zmiešajte všetku zeleninu a bylinky. Rozdeľte to do vreciek na niekoľko porcií a umiestnite do mrazničky.
Pri druhom spôsobe odvážte celú zmes a vypočítajte, koľko soli musíte pridať. Zmiešajte to so soľou, prikryjeme igelitom a necháme 15 minút odstáť, aby zelenina pustila šťavu.
Zeleninu rozložte do čistých a suchých skiel a zalejte šťavou. Skladujte na akomkoľvek chladnom mieste. Pred použitím vezmite požadované množstvo zeleninovej zmesi a opláchnite ju pod tečúcou vodou, aby ste sa zbavili prebytočnej soli.
Zdroj: zdobrom.com