Od chvíle, čo vyskúšate domáci paradajkový pretlak, nebudete ho už viac kupovať v obchodoch. Domáca paradajková pasta je oveľa aromatickejšia, s výraznou bohatou chuťou.
Ponúkame vám metódu, ktorá sa zaobíde aj bez zdĺhavého varenia!
Paradajkový pretlak je najlepšie pripraviť zo slivkových paradajok. Šalátové paradajky sú príliš vodnaté, pretlak z nich bude príliš tekutý. Ak nechcete pripraviť pastu s paradajkovou šupkou, paradajky najskôr nechajte blanšírovať. Z uvedeného množstva paradajok získate 4 pollitrové sklá.
Ingrediencie
- 2,5 kg paradajok
Postup
Paradajky vložte do odšťavovača. Šťavu prelejte do džbánu a nechajte odstáť 1 hodinu. Keď paradajková usadenina vystúpi nad tekutinu, pomocou naberačky ju nalejte do hrnca.
K paradajkovej usadenine pridajte aj dužinu z odšťavovača. Premiešajte. Zmes varte na miernom ohni maximálne 1,5 hodiny.
Keď zmes zhustne, rozmixujte ju mixérom. Ešte horúcu zmes rozdeľte do umytých a suchých skiel. Zatvorte nádobu sterilizovanými viečkami.
Nechajte to vychladnúť a vložte do pivnice. Jedno sklíčko môžete rovno vložiť do chladničky a používať ho na varenie.
Zdroj: sovkusom.ru